Венецуелци, живеещи в Бразилия, протестираха срещу Николас Мадуро Снимка: БТА
fallback

Южноамериканският търговски блок Меркосур днес преустанови за неопределен период членството на Венецуела, засилвайки натиска върху президента Николас Мадуро да разпусне новия законодателен суперорган и да възстанови демокрацията, предаде Ройтерс.

Външните министри на Аржентина, Парагвай, Уругвай и Бразилия обявиха решението в Сао Пауло, като призоваха Мадуро да освободи затворниците и незабавно да започне политически преход.

Oще по темата

В комюнике на Меркосур, цитирано от Франс прес, се отбелязва, че четиримата първи дипломати са замразили политическото членство на Венецуела заради "разрушаване" на демократичния ред, пише БТА.

Още от декември миналата година достъпът на страната до общия южноамерикански пазар е блокиран по търговски причини. Задействането на така наречената демократична клауза обаче цели да постигне по-голямо политическо отражение, отбелязва АФП.

Тази клауза, станала известна като "протокол Ушуая", е прилага само веднъж досега - през 2012 година - за санкциониране на Парагвай след свалянето на президента Фернандо Луго.

На практика това не е изключване от блока, но последиците от мярката са доста по-големи в сравнение с други санкции, налагани преди това, посочва Франс прес.

"Суспендирането ще да бъде премахнато, едва когато останалите членове на групата преценят, че демократичният ред е изцяло възстановен", се обяснява в комюникето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Влади

преди 6 години

Слагай минуси, ***, но това е истината, а твоето менче все ще си остане кухо и празно. Добре е, като се цепиш, да си прочел нещо или да си преживял. Ноо генът ви си е увреден, идва от деди комунисти и майки рускини. Знам ви...

41

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 44Всичко и всички наистина ще цъфтят, ако това говедарско стадо не си пъха рогата навсякъде! Ако с калните си копита не се разхожда по всички континенти!!!! Да направим един експеримент, всички бази на говедарите да се разкарат и те да не се намесват никъде! НА ЗЕМНОТО КЪЛБО ЩЕ НАСТЪПИ РАЙ!

40

пенко

преди 6 години

Що за тъпотия :...продала се ***..ла пише "глупарини" за пари !!! И все "Ройтерс" или Франс прес са на показ! Напъните на ЦРУ не са организация -няма такава/особенно в ЛА ! Латинците отдавна са теглили " Пу... май .." на "белите господари" !!! Няма вече "заден двор " на САЩ ! Как мислите - Опитват ли се САЩ да налагат своя ДИКТАТУРА над обществото- чрез фалшификация на стойността на долара ??? "Демокрация" означава /единственно/- народоуправление ,а народите са толкова различни.

fallback