Студенти от опозицията по време на марш срещу правителството Снимка: архив Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп остро осъди "диктатурата на Мадуро" и предупреди президента на Венецуела че ще го държи "лично отговорен" за здравето и безопасността на двамата видни противници на неговото управление, арестувани вчера, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

В декларация на Белия дом, оповестена снощи, се казва, че Леополдо Лопес и Антонио Ледесма са политически затворници, незаконно задържани от режима на президента Николас Мадуро, пише БТА.

Още по темата

Призовава се венецуелското правителство незабавно да освободи всички политически затворници.

Лопес е лидер на партията "Народна воля" и ръководеше антиправителствените демонстрации във Венецуела през първата половина на 2014 г.. През септември 2015 г. той бе осъден на 13 г. и 9 месеца лишаване от свобода, а през юли т.г. бе приведен под домашен арест.

Ледесма - кмет на столицата Каракас, бе обвинен за участие и подготовка на държавен преврат в страната през февруари 2015 г.

Двама членове на Върховния съд на страната, назначени от парламента против волята на висшата съдебна инстанция, потърсиха вчера закрила в посолството на Чили в Каракас, съобщи чилийското външно министерство, цитирано от ТАСС. Снощи Беатрис Руис Марин и Хосе Нунес Сифонтес пристигнаха в резиденцията на посланика на Чили в Каракас и получиха статут на гости, се казва в съобщението. В момента четирима венецуелци се намират в чилийската мисия със статут на гости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase