Снимка: Reuters, архив
fallback

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие с голямо мнозинство законопроекта за затягане на санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея, предадоха агенциите и отбелязват, че това е станало въпреки възраженията на президента Доналд Тръмп.

В хода на гласуването конгресмените подкрепиха приемането на мярката с 419 гласа "за" срещу 3 "против". Законопроектът срещна силна подкрепа както от страна на съпартийците на Тръмп от Републиканската партия, така и от Демократическата партия. Сега той трябва да бъде приет и от горната камара на американския Конгрес, Сената, преди да отиде при президента на САЩ, който да го подпише или да му наложи вето.

Политическите лидери в Сената засега не са казали кога може да разгледат законопроекта. Белият дом заяви, че президентът все още не е решил да ли ще подпише мярката.

Законопроектът ще направи за държавния глава на САЩ по-трудно да премахва санкции срещу Русия. Именно това беше целта на конгресмените, които искаха да я постигнат, обединявайки новите санкции срещу Москва в един общ комплекс наказателни мерки срещу нея, Иран и Северна Корея. В текста е предвидено Тръмп по-трудно да може да налага вето на вече въведени санкции. За тази цел в законопроекта е заложено следното положение - в случай че той реши едностранно да облекчава вече въведени санкции, да не може да го направи без разрешението на Конгреса.

Между Камарата на представителите и Сената обаче засега няма единодушие за окончателната версия на санкциите. Сенатът вече прие по-ранна версия на този законопроект, но тя беше различна от сега приетата от Камарата на представителите. При това положение законопроектът ще бъде приет окончателно и изпратен за подпис при Тръмп само ако двете камари постигнат споразумение за единна версия.

Агенциите отбелязват, че Белият дом вече е дал признаци, че президентът на САЩ ще го подпише - въпреки безпокойствата, че чрез него му се връзват ръцете. Поради тези опасения правителството на Тръмп изрази своите възражения срещу законопроекта.

Засега не е ясно каква ще е съдбата му в Сената.

Законопроектът предизвика безпокойство в ЕС, където приемането му може да доведе до глоби за компании, помагащи на Русия да строи газопроводи като например проекта на стойност 9,5 милиарда евро "Северен поток-2".

Белият дом заяви, че проучва приетия от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ законопроект за затягане на санкциите срещу Русия, Северна Корея и Иран, предаде Ройтерс.

"Макар президентът да подкрепя налагането на строги санкции срещу Северна Корея, Иран и Русия, Белият дом проучва законопроекта на камарата и очаква на бюрото на президента да бъде представен окончателен вариант на законодателни мерки", каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Съвсем скоро могат да се очакват нови американски санкции заради Северна Корея, включително мерки срещу китайски юридически лица и финансови институции. Това заяви и.д. помощник държавният секретар на САЩ за Източна Азия Сюзан Торнтън, цитирана от Ройтерс.

Тя направи изявлението на изслушване в подкомисия в Сената на САЩ в отговор на въпрос дали могат да се очакват такива санкции и дали е възможно да бъдат наложени в следващите 30 дни.

Пожелали анонимност източници от американските разузнавателни служби заявиха, че Северна Корея скоро може да извърши ракетно изпитание, съобщи още Ройтерс. По думите им е забелязана засилена активност на територията на обект в западния севернокорейски град Кхусон, наподобяваща подготовка за такова действие.
Според вестник "Вашингтон пост" американските специални служби са преразгледали становището си и вече смятат, че Пхенян може да приеме на въоръжение междуконтинентална балистична ракета още догодина, предаде ТАСС. 

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че Вашингтон и Пекин са постигнали напредък в преговорите си за налагане на нови санкции срещу Северна Корея заради последното й ракетно изпитание. "Истинското изпитание" за това ще бъде Русия, каза още тя .  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

taschunka witko

преди 6 години

Руските танкове в Берлин и там да стоятДа напълнят гащите тия европейци *** които колонизират бедните държави като БългарияПоследната държава отменила вечното робство уж е САЩНа уж демократична тероризира целия святПутин няма да се предаде на гейовете янки и гъзоблизците им от Европа

73

смяяяяяяяяяяяяях

преди 6 години

превърната в бананова държава САЩ все повече прилича на комарджия изгубил всичко на покер и сега с едно залагане иска да върне поне частичка от изгубеното.Обаче късно е либе за китка.Никой не ги бръсне за слива, даже северна корея им се подиграва и пробитият им самолетоносач или се блъска в товарен кораб и става пробит кравевоз или обърква посоката и тръгва към южният полюс.

72

Анонимен

преди 6 години

Замря бизнеса, трябва да се изкарва от някъде.

fallback