Бойко Борисов. Снимка: Правителствена пресслужба
fallback

"Балканите ще бъдат бъдещият енергиен газов хъб за Европа. Ние съзнаваме добре това. Най-големите енергийни компании извършват сондажи в Черно море. Ние ще имаме шанса да изпращаме газ за Европа."

Това е част от изказването на министър-председателя Бойко Борисов пред участниците в 22-ия Световен петролен конгрес, цитирано от турския вестник "Миллиет", съобщи БТА.

В изложението си премиерът Борисов представи проекта за европейски газов хъб Балкан. Българският министър-председател подчерта значението на развитието на газовата инфраструктура за диверсифициране на източниците и на маршрутите на енергийните източници, наблягайки специално на ролята на европейска България в региона на Балканите.

Според източници от пресцентъра на конгреса се предвижда Бойко Борисов да проведе работна среща с турския премиер Бинали Йълдъръм.

С минута мълчание и ставане на крака в памет на загиналите близо 250 души в осуетения опит за преврат преди една година започна програмата на световния форум, който събра над пет хиляди участници в Истанбулския конгресен център "Лютфи Кърдар". Той се провежда под наслова "Мостове към нашето енергийно бъдеще".

Във форума освен Бойко Борисов участват турският президент Реджеп Тайип Ердоган, премиерът Бинали Йълдъръм, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, сръбският президент Александър Вучич, албанският президент Еди Рама, други премиери, министри, отговорни представители на водещи енергийни компании.

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак очерта основните насоки в турската енергийна политика.

"Две са основните насоки в енергийната политика на Турция - развитие на инфраструктурата и активизиране на сътрудничеството в дългосрочен план. През 2023 г. ще влязат в действие депа с капацитет 11 млрд.куб.м газ. Турция има предимството, че географски е сред страните с голям енергиен потенциал. В този смисъл ще продължим да бъдем естествен партньор на всички енергийни проекти в региона", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Анонимен

преди 6 години

... нали спираше руски енергийни проекти? Газа щеше да минава през България като първа страна, ти се размечта и сега не България да е газовият хъб, а Балканите ще са газовият хъб. Политика на ново ниво ... браво.

74

Бадемов

преди 6 години

До ...В Симитли ергените са по-добри.

73

Спеца

преди 6 години

Нас тука ни залъгва вече няколко години , че щял да прави "хъб" , че и разрешение си взе от ЕС , но да лъжеш тия спецове в енергетиката е доста нахално!За сега и една фабричка не е направил , тоя пожарникар.....

fallback