Снимка: архив, Reuters
fallback

Европейският съюз има готовност да създаде собствена армия, пише "Независимая газета" в заглавие на статия за предстоящата днес в Прага международна конференция, посветена на въпроса за сигурността.

На нея страните членки ще разгледат три сценария за по-нататъшно сътрудничество в сигурността и отбраната. Предвижда се военна интеграция в различна степен, но всички варианти включват формиране на европейски фонд за отбрана в размер на близо 5,5 милиарда евро годишно, също и на бойни подразделения с общи командни структури, посочва вестникът.

Той се позовава на представената по-рано Бяла книга на Европейската комисия за бъдещето на Европа и на решенията, взети от европейските министри на отбраната в Брюксел през май.

Oще по темата

Идеята за формиране на европейска армия добива реални черти. Според върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини общността до месеци ще създаде и развърне реални бойни подразделения като "инструменти за бързо реагиране", чието засилване бе регламентирано от документ, приет на министерския форум в Брюксел.

Тези бойни части обаче няма да се финансират от европейския фонд за отбрана и средства за тях ще се търсят тепърва. ЕС едва ли ще може бързо да формира миротворчески и други бойни части от бъдещата евроармия.

Но очерталият се стремеж към това не може да не тревожи Русия, изтъква изданието.

Военният експерт Юрий Неткачев смята, че бойните структури на ЕС едва ли ще са голяма заплаха за Русия, освен ако действат съвместно с НАТО. "Защото европейските страни вдигнаха бюджетите си за отбрана, значително увеличавайки бойния потенциал на алианса", казва аналитикът.

Стремежът на ЕС към по-голяма самостоятелност в отбраната се дължи главно на други фактори, а не на Русия, твърди обаче Иля Харламов, наблюдател на радио "Спутник". "Европа страда в далеч по-голяма степен от вносния и домораслия тероризъм, също и от масовия наплив на бежанци от Близкия изток и Северна Африка", пояснява той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

113

Анонимен

преди 6 години

123, ти къде видя за хвръкналия купол на руския танк?Сподели с нас колегите съфорумци.Пиша на Гугъл търсачката,купол на руски танк Т90 горя нищо.Купол на руски танк свален и пак Нищо.Такова нещо не може да не излезе в търсачката.Ти да не си бил с братята мюсюлмани обстрелвайки танка?Или си бил в танка?Дай малко инфо не бъди стиснат Бро.Или лъжеш нещо.Не е хубаво така.Като не знаеш нещо да дрънкаш Бро

112

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен122 Виждал си дръжки .То така се подпалва танк . Не си виждал казарма . Абе друго си е с епилиран за.дник.

111

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен124 Даже имат правен имунитет и не подлежат на съдебна отговорнос,както със случаят в Сливен, когата биха едно момче , и ние им плащаме и транспорт и командировки и заплати ...Сиреч-храним чужда армия.Разбира се това са тайни клаузи и са табу за ,,свободната и независима преса,,дори и да го знаят .

fallback