fallback

Общ преглед
Доналд Тръмп пристигна днес в саудитската столица Рияд, първи етап от първото му пътуване в чужбина като президент на САЩ, съобщи Франс прес.

Следобед американският президент ще разговаря с крал Салман и ръководители на Саудитска Арабия. Утре Тръмп ще произнесе пред петдесетина лидери на мюсюлмански държави реч, в която ще отправи призив за единство в борбата срещу радикализма в мюсюлманския свят, съобщава БТА.

Президентският самолет Еър Форс 1 кацна малко преди 10.00 часа местно време /06.00 ч по Гринуич/ на летище Крал Халед в Рияд. Там бе разпънат червен килим, на който крал Салман посрещна госта, стисна ръка и на съпругата му Мелания.

Първата дама на САЩ бе облечена семпло: черен костюм с панталон, красен с широк златист колан.

Мелания Тръмп пристигна в консервативното кралство незабрадена, също като бившата първа дама Мишел Обама - при все че забрадката е част от дрескода за жени при срещи със саудитското ръководство, отбелязва ТАСС. По-рано този дрескод бе нарушен при посещения в Рияд от германската канцлерка Ангела Меркел и британската министър-председателка Тереза Мей.

След посрещането 81-годишният саудитски монарх придружи президентската двойка до летищния салон за почетни гости, където се настани между Тръмп и неговата съпруга.

В американската делегация са включени също по-голямата дъщеря на Тръмп Иванка и нейният съпруг Джаред Къшнър.

Докато предшествениците му по традиция избираха за първо посещение в чужбина една от съседните страни - Мексико или Канада, бившият магнат от сферата на недвижимите имоти предпочете саудитската петролна монархия като първи етап от дълго пътешествие, което ще завърши в Европа.

Недоверието на сунитските страни от Залива към Барак Обама бе общоизвестно. По примера на Израел Саудитска Арабия и нейните съюзници горещо приветстваха избирането на Тръмп. Крал Салман призова за "ново партньорство" между САЩ и мюсюлманските страни, мнозина от чиито ръководители ще бъдат в неделя в Рияд, посочва АФП.

По време на първата си задгранична обиколка американският президент ще посети още Израел, палестинските територии и Ватикана, и ще участва в срещите на върха на НАТО в Брюксел и на Г-7 в Сицилия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 6 години

Това не е само първото пътуване на Тръмп, то ще бъде и последното задгранично патуване на Тръмп като президент на САЩ.

19

Гост+

преди 6 години

По традиция УСА президентите посещават първо Канада, но сигурно канадците плюха Тръмп наравно с другите, та малко смяна на протокола

18

Нали умря

преди 6 години

Тоя Цар ,крал нали умря преди 1 година и му давахте погребението. Да не е възкръснал за да сключи сделка с Тръмп или евреите са го клонирали. Много добре си спомням ,че умря и точно тук 3 дни и 3 нощи излъчвахте и скърбяхте по голяма загуба като едни истински безродните журналисти .

fallback