Майк Пенс. Снимка: БТА
fallback

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс окачестви като провокация неуспешния ракетен тест, извършен от Северна Корея часове преди пристигането му в Сеул днес, предаде ДПА. 

Пенс заяви това по време на вечеря с войници от американската военна база в Южна Корея "Йонсан" след великденско богослужение. 

Oще по темата
По-рано днес вицепрезидентът пристигна на посещение в тази страна - първи етап от негова обиколка из Азиатско-Тихоокеанския регион, която включва още визити в Япония, Индонезия и Австралия. 

"Провокацията от тази сутрин на Севера е поредното напомняне за рисковете, на които е изложен всекидневно всеки от вас", каза Пенс пред американските войници. 

По данни на Тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ днес от севернокорейския пристанищен град Синпо е била изстреляна ракета, която се е взривила "почти веднага". 

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Хърбърт Р. Макмастър каза, че днешният ракетен тест в Северна Корея е провокация и че САЩ разработват със съюзниците си, включително с Китай, различни варианти на реакция, предаде Ройтерс.

Макмастър, който днес е на посещение в Афганистан, каза пред американския тв канал Ей Би Си, че ракетното изпитание "съответства на модела на провокативно, дестабилизиращо и заплашително поведение" от страна на режима в Пхенян. По думите му "сега има международен консенсус, включително от китайското ръководство, че това положение не може да продължава". 
 
Посещението на Макмастър в Кабул става само дни след като САЩ пуснаха мощната бомба GBU-43 върху бази на "Ислямска държава" в източен граничен район в Афганистан. Това засили предположенията, че военните съветници на президента Доналд Тръмп планират ескалация на войната срещу джихадистите в Афганистан, отбелязва Ройтерс. 
 
Съветникът на Тръмп по националната сигурност се срещна днес в Кабул с президента Ашраф Гани и други афганистански представители, с които обсъди двустранните връзки, сигурността, борбата с тероризма, реформите и развитието на Афганистан. Макмастър похвали Гани за усилията му да преодолее корупцията в страната и го увери, че САЩ ще продължат да подкрепят афганистанските власти и да си сътрудничат с тях в различни сфери, се казва в съобщение на президентството в Кабул. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

марко корлеоне

преди 7 години

Няколко кораба на круиз към Кореа , а па они изстрелват ракети , лоши корейци бе !!!

28

смЕх

преди 7 години

Световните "демократизатори" които за 25 години съсипаха цели региони по света сега имат наглостта да обвиняват някой,че е провокатор докато те самите закараха пред прага му цяла армада.

27

КРАЛИ МАРКО

преди 7 години

*** се от два небостъргача. Представям си ако подравнят ... ню йорк....Края май им се вижда....ДА ,предсмъртни конвулсии на Сатаната

fallback