Снимка: Reuters
fallback

Най-малко 43 души са загинали и няколко десетки са били ранени при самоубийствен атентат с кола бомба близо до северния сирийски град Алепо.

Жертвите при нападението вероятно ще продължат да се увеличават, защото има ранени, които са в критично състояние.

Целта на атаката са били автобуси, превозващи евакуиращи се цивилни и бойци от селища, подкрепящи режима в Дамаск, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес.

"Атентаторът камикадзе е управлявал камионетка, превозваща хранителна помощ, и я взривил близо до 75 автобуса, разположени в Рашидин", уточни неправителствената мониторингова организация, която е базирана във Великобритания и разполага с широка мрежа от информатори в Сирия.

Рашидин е контролирано от бунтовници западно предградие на Алепо. 5000 души бяха евакуирани вчера с тези автобуси от Фуа и Кафрая - две селища в провинция Идлиб, чието население симпатизира на сирийския режим.

Кореспондент на АФП е видял много тела, включително на деца, както и голям брой ранени.

Хиляди хора, евакуирани от четири обсадени сирийски селища, са блокирани от вчера заради разногласия, които не позволиха те да продължат по пътя си, отбелязва агенцията.

В петък над 7000 души бяха евакуирани едновременно от Фуа и Кафрая (5000) и от контролираните от бунтовници селища Мадая и Забадани (2200 човека), съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Тези евакуации, последните от дълга поредица от началото на войната в Сирия преди повече от 6 години, бяха извършени вчера по силата на споразумение, сключено между Катар, който подкрепя бунтовниците, и Иран, съюзник на режима на президента Башар ал Асад.

След евакуирането им с автобуси, бойците и цивилните от Фуа и Кафрая, трябваше да се отправят през Алепо към столицата Дамаск и крайбрежната провинция Латакия, които са крепости на режима. В същото време, пак през Алепо, хората, евакуирани от Мадая и Забадани, пък бе предвидено да потеглят за северозападната провинция Идлиб, която е почти изцяло под контрола на противниците на Асад.

Общо 30 000 души трябва да бъдат евакуирани на два етапа по силата на споразумението, сключено през миналия месец.

/БТА/

*Информацията е актуализирана към 20.00 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Шоп91456

преди 7 години

Откъде сте сигурни, че не са ги гръмнали руските служби, за да има за какво да се пеньите по форумите?

21

членове на НАТО

преди 7 години

Бойците на групировките "Ислямска държава" (ИДИЛ) и Джебхат ан-Нусра (Ал-Кайда) вече могат да се приемат за членове на НАТО! Защото се борят за мир!

20

Анонимен

преди 7 години

Тези се избиват на религиозна основа от столетия...Същото е в Ирак, Либия, Индия.Шиити, сунити ... непримирими врагове.И различните християнски течения във вярата са се клали много.

fallback