Снимка: Reuters

Пенсионерите в Гърция ще са най-потърпевши от постигнатото в петък споразумение между правителството и кредиторите на страната, тъй като доходите им за сетен път се очаква драматично да паднат, като това орязване ще е до 25 на сто за 2019 г., съобщи в. "Та неа", пише БТА.

Още по темата

Правителството е поело ангажимент съкращенията на разходите за пенсии да бъдат до 1 на сто от брутния вътрешен продукт на Гърция или 1,8 млрд. евро.

Вестникът припомня, че поредното намаляване на пенсиите идва година, след като от джобовете на хората от третата възраст бяха иззети 1,1 млрд. евро. Тогава съкращенията засегнаха близо един милион пенсионери.

Не се изключва съкращенията да са още по-болезнени за пенсионерите, когато правителството и кредиторите, които се очаква да се завърнат в Атина до края на месеца за продължаване на преговорите, финализират техническото споразумение по мерките за икономии.

Гърция ще получи третия си спасителен пакет от правителствата в еврозоната, но за да й бъдат отпуснати средствата, Атина трябва да проведе реформите, договорени в замяна на финансирането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase