Снимка: архив, Reuters

Гръцкият парламент прие отпускане на помощ за хората с ниски пенсии - една от две инициативи за подпомагане, огласени от премиера Алексис Ципрас и предизвикали ново напрежение между Атина и нейните кредитори, предаде Франс прес.

Помощта беше одобрена от 196 депутати от различни партии от присъствалите общо 257 народни избраници. Мярката предвижда отпускане на добавка за декември на пенсионери, получаващи под 850 евро на месец. Помощта възлиза на общо 617 милиона евро.

Още по темата

Другият вид помощ предвижда да се отложи повишаването на ДДС на островите в Егейско море, където има струпване на голям брой бежанци.

Ципрас съобщи за инициативите преди седмица. Заради тези мерки председателят на Еврогрупата обяви преустановяване - по инициатива на Германия, на краткосрочните мерки за облекчаване на гръцкия дълг в замяна на реформи.

Кредиторите на Гърция са обезпокоени от социалните мерки, предложени от правителството на премиера Алексис Ципрас, тъй като смятат, че те са в дисонанс с ангажиментите, произтичащи от договореностите с тях, пишат вестниците.

Говорител на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), цитиран от изданието "Нафтемборики", казал, че мерките будят тревога както по отношение на цялата по-нататъшна процедура по договарянето с кредиторите, така и по същността на поетите ангажименти.

"Няма да отстъпим пред исканията на кредиторите", заявил Ципрас според в. "Та неа".

Всекидневникът коментира, че отношенията между Атина и кредиторите са стигнали до краен предел и че сегашното поведение на гръцкото правителство е продиктувано от заплахите, отправяни от институциите да спрат прилагането на мерките за облекчаване на гръцкия дълг.

Същият говорител на ЕСМ казал, че първата оценка на институциите по вече гласуваните от гръцкия парламент бонуси, показвала, че те ще намалят възможностите за постигане на финансовите цели на Гърция за тази година.

Говорителят на ЕСМ пояснил още, че целият въпрос за тези бонуси ще бъде обсъждан на политическо ниво. Освен това държавите членки щели да се произнесат и по краткосрочните мерки за облекчаване на гръцкия дълг, които Еврогрупата реши да предостави на Гърция, но след това "замрази" заради бонусите на Ципрас.

"Топката" сега е в Еврогрупата, която ще решава през януари за краткосрочните мерки по облекчаване на дълга в замяна на реформи", коментира в. "Вима", като уточнява, че следващото й заседание ще бъде на 26 януари 2017 г., пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase