Снимка: архив Reuters
fallback

Агенцията за европейска гранична и брегова охрана Фронтекс бие тревога за сериозна вероятност от анулиране на споразумението между Турция и ЕС за бежанците след отслабването на турските лужби заради чистките след опита за преврат в Турция, предаде БТА.

Тревожният сигнал се съдържа в секретен доклад на агенцията, публикуван в германския в. "Велт".

Oще по темата

Frontex предупреждава за вероятността Турция да не бъде в състояние да задържи бежанци, които искат да избягат.

В доклада на агенцията, в който се анализират тазгодишните предизвикателства, свързани с бежанците, се извежда оценката, че ситуацията в Турция "буди въпросителни относно жизнеспособността на споразумението" на ЕС с Анкара.

В него се поставя акцент и върху въпроса за идентификация на бежанци по външните граници на ЕС, като се прави изводът, че повечето от тях са регистрирани по "горещите точки" в Гърция и Италия.

Въпреки това точната идентификация на голям брой мигранти, разполагащи с формуляри за идентичност, остава "значимо предизвикателство", се отчита в доклада. Същевременно според Фронтекс без задоволителна идентификация преместванията на тези хора в границите на ЕС могат да имат съществени последствия за сигурността.

Агенцията алармира, че все още продължава да съществува опасност заедно с бежанците в Европа да пристигат и терористи.

Във връзка с това се преценява, че заради военни поражения на "Ислямска държава" европейски бойци от терористичната организация са започнали да правят опити да се завърнат в родината си.

По тази причина "ролята на граничните власти, осъществяващи контрол над тези премествания става все по-значима", се казва още в доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

до тролчетата

преди 7 години

Разпад на ЕС за който работят външните агенти- кукли в ЕС (като Валери,Сидера,Льо пен,*** и прочие знайни и не знайни мързеливи продажници) ще донесе масови конфликти в ЕС.Белгия ще се разцепи,Баските,Ира,Румъния ще вземе Добружа обратно,Испания и Англия от сега са на ръба на войната за Гиблартар......ЕС не е лукс а жизненоважна необходимуст!!!

87

:(((((

преди 7 години

До :)))))Край на Турция означава край на България или по скоро край на бяла християнска България......

86

да

преди 7 години

направихме за смях Ердоган като не пуснахме партийката му в Парламента с условие за кирилица:))))))кой е виновен,че варварите са неграмотни(те и турски толкова знаят,защото не са дори турци..ама айде:)))парите му отидоха на вятъраизхвърлихме анадолските терористи на ***

fallback