Кадър: БНТ
fallback

Четири автобуса само от един от кварталите на град Бурса в Турция тръгнаха за България тази сутрин. Стотици български изселници ще се приберат в България, за да гласуват и да видят роднините си.

Политически емисари организират пътуванията, имат списъци с имена на хора, които трябва да бъдат качени на автобусите.

График на тръгване, стриктна организация, агитационни SMS-и по телефоните - така протичат дните преди изборите в града с най-много български изселници.

Oще по темата

Изключително стриктна организация сред българските изселници е създадена в Бурса. Десетки автобуси дневно тръгват от града за България.

Седем са местата в Бурса, откъдето тръгват автобусите - това са предимно големите изселнически квартали - Кестел, Йълдъръм, Йенибалар, Гюрукле, Хюриет...

Повечето изселници пътуват за Кърджали, Крумовград, Бенковски и селата в региона, откъдето са родом и където ще гласуват.

Автобусите се организират от политическа сила у нас. Има политически емисари със списъци, в които са имената на живеещите в даден квартал. Автобусите се попълват според списъците.

60 000 български изселници живеят в Милет махала. От там в 7 часа сутринта тръгнаха четири автобуса за България.

Повечето хора казаха пред БНТ, че пътуването до България е безплатно и използват възможността да се видят с роднините си в родината. Така хем ще гласуват в България, хем ще се видят с приятели и познати. Казват, че не знаят кой плаща за пътуването.

Мъж сподели, че се надява да няма проблеми на границата: "Надявам се, че няма да има, демократична страна. Европейска страна. Ако има, значи срамота е. Ще гласувам, разбира се".

Двама души, които признаха, че са от политическа партия, наблюдаваха изселниците - всеки да се качи в определения автобус. В организацията на автобусите се включват и местните районни кметове и управи в града.

Изселници показаха и агитационни SMS-и, които са получавали през последните дни, да гласуват за определена политическа сила.

В Бурса право на глас имат 50 000 изселници. Очакванията на изселническите организации са автобусите да успеят да изпратят в България между 10-21 000 души от Бурса, тъй като в града има само 8 секции, които не са достатъчни, за да могат всички желаещи да гласуват в тях.

Тази година за предсрочните парламентарни избори тук са подадени 19 000 заявления - в цяла Турция, което е най-много в сравнение с всички подадени заявления от чужбина.

На президентските избори гласуваха 29 000 души. Сега се очаква активността да е двойно по-висока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

185

Бай Хой

преди 7 години

Какви българи са тия, бе? Гледам ги по новините, едни бъкел български не знаят. Други плащали 30 години данъци в Турция и сега ние им плащаме гласуването. Трети им обещали свинско!? месо и си носят бурканите. Четвърти не знаят за какво идват, щяли да им кажат тук в Бълфария. Смях в залата. И ние ги оставяме да си разиграват коня като не излизаме масово да гласуваме

184

Анонимен

преди 7 години

Това се случва при всички избори и се чудя каква е тази истерия сега..колкото и автобуса да пристигнат, при една добра избирателна активност няма да има никакво значение. Просто гласувайте :)

183

Анонимен

преди 7 години

Хората не са виновни, а политиците. Турция не е в ЕС и тези хора не трябва да имат двойно гражданство. Като се има за турчин си става турски гражданин, ако се чувства българин, българско. Не сме имали никакви политици през демокрацията щом въпроса не е уреден, а се разиграва този цирк на всички избори.

fallback