Снимка: Reuters

Министрите на отбраната на държавите от НАТО решиха днес на заседание в Брюксел да бъде обособен изнесен команден център в Неапол, както и от Сицилия да започне използването на разузнавателни дронове. Това съобщигенералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от БТА.

В отговор на въпроси той уточни, че се очаква командният център да заработи съвсем скоро, но там вече са изпратени 100 военни от алианса.

Безпилотните самолети, разположени в Сицилия, ще бъдат използвани за събиране на данни по южната граница на пакта.

По думите на Столтенберг, новите структури в Италия ще помагат за взимането на по-информирани решения.

Ще подобрим подготовката си, включително със силите за бързо реагиране, за действия в този регион, поясни генералният секретар.

Столтенберг призова държавите от Съвета за сигурност на ООН да подкрепят правителството на националното единство в Либия.

Най-доброто оръжие срещу тероризма са местните сили за сигурност, усилията в Афганистан са пример за успех - започвайки от нулата, вече там има 350-хилядна армия, която работи самостоятелно, след като бе обучена от нас, заяви той. Столтенберг отбеляза, че половината военни на НАТО в Афганистан не са от САЩ, както и че досега в операциите на пакта в ислямската държава са участвали стотици хиляди европейски бойци.

Държавите от НАТО са готови да направят повече разходи за отбрана, не за да угодят на САЩ, а защото усещат необходимостта от по-добра сигурност, заяви Столтенберг. Той изрази очакването всички страни от алианса да изпълнят даденото обещание за постигане на разходи за отбрана от два процента от БВП до 2024 година. По неговите думи Румъния и балтийските държави вече са близо до постигането на целта.

Става въпрос за приоритети в бюджета, не е лесно, но е постижимо. Мнозина предпочитат да харчат за образование, пътища, намаляване на данъците - това е въпрос на политически избор. Сигурността трябва да стои дори по-напред. До неотдавна в Европа успявахме да спазваме целта за два процента. Честната подялба на тежестта в НАТО не включва само разходи за въоръжение, но и участие в общи операции на съюзниците, коментира Столтенберг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase