Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама смекчи присъдата на един от основните информатори на "Уикилийкс" Челси Манинг.

Бившият анализатор на разузнаването ще излезе на свобода на 17 май тази година.

Редник Челси Манинг, която преди да смени пола си се наричаше Брадли, привлече вниманието на международните медии, след като предаде на сайта "Уикилийкс" хиляди поверителни военни документи.

През 2013 г. Манинг получи присъда от 35 години затвор за шпионаж.

Джулиан Асандж и Едуард Сноудън приветстваха решението на Обама. Приветствам решението на президента (на САЩ Барак) Обама да намали 35-годишната присъда на Челси Манинг, заяви в изявление основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, цитиран от Франс прес.

Сега обаче вниманието се насочва към самия Асандж, след като "Уикилийкс" заяви в Тwitter миналата седмица, че "ако Обама нареди да помилват Манинг, Асандж ще се съгласи да бъде екстрадиран в САЩ, въпреки че делото, образувано от правосъдното министерство, явно е неконституционно", отбелязва Асошиейтед прес.

Вече над четири години основателят на "Уикилийкс" се укрива в посолството на Еквадор в Лондон. Той отказа да се изправи пред прокуратурата в Швеция, където е издирван по обвинение в изнасилване, опасявайки се, че шведските власти могат да го екстрадират в САЩ, които го обвиняват в шпионаж.

Едуард Сноудън, друг бивш сътрудник на американското разузнаване, изнесъл голям обем класифицирана информация, благодари на Обама за смекчаването на присъдата на Манинг.

"Нека заявим честно, чистосърдечно: благодаря, Обама", написа Сноудън в Тwitter.

Според председателя на Камарата на представители Пол Райън обаче решението на президента е "просто възмутително", допълва АП.

Бившият анализатор на военното разузнаване "застраши живота на американци и разкри някои от най-деликатните тайни на страната", подчерта Райън.

Според него Обама "създава опасен прецедент, че от тези, които злепоставят националната ни сигурност, няма да бъде търсена отговорност за престъпленията им".

Редник Челси Манинг е сред 209-мата затворници, чиито присъди бяха намалени от президента, включително пуертириканския националист Оскар Лопес-Ривера. Други 64 затворници бяха помилвани, сред тях е и пенсионираният генерал Джеймс Картрайт, обвинен в лъжесвидетелстване при разследване за разгласяване на класифицирана информация.

Манинг прекара в затвора над 6 години, а през 2013 г. бе осъдена на 35 години затвор за шпионаж. При ареста вече 29-годишният бивш редник бе познат като Брадли Манинг. След това обаче той се подложи на хормонална терапия за смяна на пола и промени името си на Челси. Манинг, който бе анализатор към разузнавателните служби в Ирак, призна изнасянето на над 700 000 документа, но твърди, че целта му е била да засили общественото внимание към последиците на войната върху цивилното население.

Миналата година Челси Манинг два пъти е правила опити за самоубийство, посочиха адвокатите й.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase