Снимка: Reuters
fallback

Отпечатъци на Анис Амри са били открити по вратата на камиона, използван при атентата в Берлин в понеделник, предаде Ройтерс, като се позова на няколко германски медии.

Те не посочиха източника на своята информация.

Oще по темата

Германските власти издирват усилено 24-годишния тунизиец, който е заподозрян за нападението в столицата в понеделник, при което бяха убити 12 и ранени 48 души.

Полицията провежда операции на няколко места в страната в рамките на разследването на атаката, предаде Франс прес, като се позова на антитерористичния отдел на германската прокуратура.

Той не потвърди информациите на няколко медии за четирима задържани в град Дортмунд, в западната провинция Северен Рейн - Вестфалия, където Амри е живял, след като дошъл в Германия миналата година.

Отговорност за атентата пое джихадистката групировка "Ислямска държава".

Междувременно италианските власти съобщиха, че данните за заподозрения за извършването на берлинския атентат тунизиец Анис Амри са били вписани в единната информационна Шенгенска система, предаде ТАСС, като цитира в. "Кориере дела сера".

Вестникът се опитва да възстанови последните години от живота на предполагаемия атентатор, като се позовава на източници, близки до разследването. Анис Амри е дошъл в Италия през Средиземно море през 2011 г. по време на мигрантската вълна от Северна Африка след Арабската пролет. Амри е казал на властите, че е непълнолетен и е бил настанен в специален център за временно пребиваване на непридружени.

Същата година Анис Амри участвал в умишления палеж на този център, намиращ се на остров Лампедуза. Той бил осъден на 4 години затвор за тази вандалска проява, както и за други нарушения. Излязъл е от затвора през 2015 г. и италианските власти му наредили да напусне страната. Но той така и не бил депортиран в родината си, защото тунизийските власти не изпълнили в законовия срок необходимите бюрократични процедури за това. В резултат Анис Амри се отправил към Германия.

Според в. "Кориере дела сера" в затвора в Палермо, където излежавал присъдата си, Амри се отличил със склонност към насилие, но не и с привързаност към екстремистка ислямистка идеология. Сега се твърди, че той се е радикализирал в затвора. Ако това се окаже така, то Италия има сериозен проблем с радикализацията на хора зад решетките, отбелязва италианското издание.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

До Анонимен

преди 7 години

Те оставят документите като един вид визитна картичка. За доказателство, че той е извършителя, а не някой от конкуренцията.

9

убийствена политика

преди 7 години

Жертвите в Берлин и в Анкара са жертви на убийствена политика на Барак Хюсеин Обама, Ангела Меркел и Франсоа Оланд!

8

спонсор на МВР

преди 7 години

Въпросът е, защо баба Ангела не предприема нищо, ама абсолютно нищо, срещу потенциалните терористи в Германия? Тя била съчувствала на жертвите. Освен съчувствие са необходими и действия. А тя не иска да действа. Или някой и нарежда да не действа?

fallback