Снимка: архив, Булфото

Българските власти ще разчитат на съгласие от страна на Афганистан, за да връщат чужди граждани обратно. Това става ясно от споразумението между ЕС и Афганистан за реадмисия, подписано в началото на октомври. То дава възможност мигрантите да бъдат връщани обратно, но това ще зависи в голяма степен от добрата воля на приемащата държава.

Още по темата

Споразумението между ЕС и Афганистан (Joint Way Forward - JWF) предвижда афганистанците да бъдат връщани, но само след като са преминали всички процедури в съответната държава. В българските условия това значи да са кандидатствали за статут пред Агенцията за бежанците, да им е отказан статут и това да е потвърдено окончателно от съда. Едва тогава държавата може да приложи условията от споразумението.

Това обаче не се случва веднага. Държавата - член на ЕС, събира данните на хората, които иска да върне и ги предава на Афганистан. Оттам имат един месец, за да направят проверка и да издадат пътни документи. Този срок може да е и двуседмичен, ако България даде доказателства, че въпросното лице е гражданин на Афганистан. В краен случай се предвижда страните от ЕС да могат да издават документи, с които чужденците да пътуват. Има и вариант афганистанци да се връщат с т. нар. недоговорени полети, като в този случай уведомлението трябва да се изпрати три седмици предварително.

МВР ще се сблъска със сериозни проблеми при прилагането на споразумението, казват пред "Сега" източници от вътрешното ведомство. В масовия случай у нас афганистанците не чакат крайния резултат от процедурата за статут, а бягат още след отказа на агенцията за бежанците. Тъй като повечето са в лагери от отворен тип, никой не може да ги спре.

Освен това българските власти подозират, че преговорите с афганистанското посолство може да се проточат и извън уговорените срокове. В отговор на парламентарно питане преди няколко седмици вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че JWF няма правно обвързващ характер, а е политически документ.

Засега българските власти са успели да договорят връщането на 50 афганистанци обратно. Те обаче са се съгласили доброволно. Има договорка и за чартърен полет с общо 200 души през декември. Какво ще се случи след това, не е ясно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase