Снимка: БГНЕС

Новият президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска, по образование юрист, ще поведе страната в различна посока. РСМ категорично се раделя с пътя си към европейската интеграция, смята Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

Още по темата
Според него Северна Македония ще поеме път към сближаване с Русия, Китай, дори Унгария и Сърбия. Това е пряка конфронтация със съседните страни, както и "противопоставяне на Брюксел и европейските ценности".

Пред БНР Керемедчиев допълни, че в Скопие има затвърдени не само антиевропейски настроения, но и антибългарски такива.

"Реториката ще бъде смекчена, но политиката, която ще води ВМРО-ДПМНО, ще продължи. Антибългарските нагласи, настроения няма как да бъдат изкоренени. Ние достигнахме дъното на нашите двустранни отношения и не виждам как това ще се подобри", коментира той пред държавното радио.

Според бившия зам.-министър ръката, която България е протегнала към РСМ, няма да бъде приета, а ще увисне във въздуха. И допълни, че държавата ни няма смисъл да прави компромиси и да отстъпва, а напротив -  трябва да имаме "изключително твърда и последователна политика", защото в Скопие смятат, че страната ни има слаби позиции като член на ЕС и те могат да бъдат променени под натиск.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase