Снимка: БТА, архив

Световните лидери изразиха съжаление за кончината на Кастро.

С кончината на лидера на Кубинската революция Фидел Кастро светът загуби герой. Това заяви днес председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, цитиран от ТАСС.

Още по темата
"Фидел Кастро беше една от историческите фигури на миналия век и олицетворение на Кубинската революция. Със смъртта на Фидел Кастро светът загуби човек, който беше герой за мнозина. Той промени курса на своята страна, а влиянието му излизаше много извън нейните предели. Фидел Кастро си остава една от революционните фигури на 20 век. За неговото наследство ще се произнесе историята", се казва в изявлението на Юнкер.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността и заместник-председател на ЕК Федерика Могерини заяви, че Кастро е историческа фигура и че европейско-кубинските отношения ще продължат да се подобряват.

Папа Франциск нарече новината за смъртта на лидера на кубинската революция Фидел Кастро "тъжна вест" и каза, че скърби и се моли душата му да намери покой, предаде Ройтерс.

Франциск е изразил съболезнованията си в послание на испански до брата на Фидел, президента Раул Кастро.
Папата се срещна с Фидел Кастро, когато миналата година бе на посещение в Куба. Кастро, който бе атеист, е получил кръщение като католик и е учил в училище, ръководено от ордена на йезуитите, член на който е Франциск, отбелязва Ройтерс.

Ембаргото срещу Куба трябва да бъде окончателно отменено. Това заяви днес френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес.

"Във връзка с кончината на Фидел Кастро искам още веднъж да подчертая, че ембаргото, нанасящо загуби на Куба, трябва да бъде окончателно отменено. На Куба трябва да бъдат предоставени перспективи за нейното бъдеще, да бъдат създадени необходимите условия за (търговски) обмен с тази страна, тогава тя ще стане пълноправен член на международната общност", заяви той. Оланд посочи, че Франция винаги се е отнасяла и ще се отнася с Куба като с истински партньор.

"Фидел Кастро винаги гордо е защитавал Куба от всякакъв външен натиск, в това число и от неблагоприятното въздействие на ембаргото върху неговата страна", каза френският президент. "Самият аз винаги съм казвал, че ембаргото срещу Куба представлява едностранно взето и недопустимо решение." Оланд заяви, че е необходимо окончателно да приключим с времената на Студената война, която е завършила навсякъде, но не и по отношение на Куба.

Френският премиер Манюел Валс заяви, че Кастро е пример за всички дейци на освободителни движения по света.

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп изрази първата си реакция на смъртта на Фидел Кастро, като написа в Туитър само: "Фидел Кастро е мъртъв!", съобщи Ройтерс.

Тръмп, който встъпва в длъжност на 20 януари, по време на предизборната си кампания заплаши да отмени мерките на президента Барак Обама за нормализиране на отношенията между САЩ и Куба, като се аргументира със загриженост за свободата на вероизповедание, предаде БТА.

Съболезнования за кончината на лидера на кубинската революция изрази и руският президент Владимир Путин, като отбеляза, че Кастро е станал символ на цяла епоха в най-новата световна история.

Бившият президент на Съветския съюз Михаил Горбачов подчертава, че Кастро е "укрепил" своята държава по време на "най-тежката американска блокада".

Фидел Кастро ще живее вечно, заяви китайският президент Си Цзинпин по повод кончината на кубинския лидер. Китайският народ изгуби един добър и верен другар, подчерта Си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase