Снимка: Reuters

Малко след като Фидел Кастро идва на власт през 1959 г., ЦРУ започва да крои планове за сваляне на комунистическия ръководител с различни методи, вариращи от отровна пура до безобидно и привлекателно изглеждаща морска мида, която е минирана, информира ДПА след новината за смъртта на ръководителя на кубинската революция, който почина снощи на 90 години.

Още по темата

Дейностите на ЦРУ до голяма степен са пазени в тайна, докато не биват огласени от комисия на Сената на САЩ през 1975 година, станала известна като Комисията "Чърч" по името на сенатор Франк Чърч от Айдахо.

Чърч е твърдо решен да разкрие тайните опити на разузнавателното управление за физическо ликвидиране на опоненти по целия свят, но никой от тях не е с по-голям приоритет от Кастро, чийто комунистически дневен ред и съюз със СССР само на 145 км от бреговете на Флорида се смятани за сериозна заплаха.

Комисията "Чърч" документира най-малко осем заговора на ЦРУ срещу живота на кубинския държавен ръководител. Някои от тях са приведени в действие, други остават само на хартия. Има и свидетелства за още десетки.

Бившият началник на разузнаването на Кастро написа книга, в която коментира стотици планове за елиминиране на кубинския лидер, но за тях няма потвърждение от американското правителство./БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase