Снимка: архив Reuters
fallback

Правителството на президента Обама блокира провеждането на всякакви нови проучвания за нефт и газ в Северния ледовит океан. Така той даде победа на природозащитниците, които твърдят, че промишлената дейност в ледените води ще навреди на живеещите там животински видове и ще изостри глобалното затопляне, предаде Асошиейтед прес.

Обявената вчера петгодишна забрана блокира планове за продажба на нови разрешителни за проучвания за нефт и газ в Чукотско и Бофортово море, северно от Аляска. Сондажи все пак ще могат да се правят в залива Кук в Аляска, северно от Анкъридж, най-големия град в щата.

Решението, което ще важи за периода 2017-2022 г., може да бъде преразгледано от новоизбрания президент Доналд Тръмп, но самият процес може да отнеме месеци, а дори и години, отбелязва БТА/

Освен в залива Кук се разрешават сондажите и в Мексиканския залив, дълго време център на крайбрежния добив на нефт в САЩ. Десет от единадесетте предложения за концесии за проучвания, които се съдържат в решението на Обама, са именно там, предимно край бреговете на щатите Мисисипи, Луизиана, Тексас и Алабама.

Потвърждавайки решение, взето през пролетта, в обхвата на петгодишния мораториум попадат и сондажите в Атлантическия океан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

на запад

преди 7 години

не цъкайте минуси ето ви го на руски - Геологическая служба США обнаружила на западе Техаса самое большое месторождение нефти в стране. По данным ведомства, там хранится примерно 20 млрд баррелей нефти и 453 млрд кубометров природного газа. Находка вдохновила американцев на поиски новых месторождений в уже изведанных районах. Координатор программы разведки от Геологической службы Уолтер Гидрос уверен, что новые технологии позволят открыть еще много подобных мест в США

17

на запад

преди 7 години

преди 2 дена русняците писаха, че в Тексас американците са открили най-голямото си нефтено находище до сега - 20 милиарда барела нефт и 453 мил. куб. метра газ, оценено на повече от $800 милиарда долара по цени в момента! що да дупчат на север? има изявление на координатора на разузнаването на геодезичната служба на америка, че благодарение на новите технологии на търсене се очква да открият още много такива находища! кой сега е номер едно?

16

Анонимен

преди 7 години

ей изсмукаха природните ресурси ей,аз се питам,като свършат кво ши правим,нашите деца ще има ли и за тях нещо ,или дай докат сме живи да опукаме всичко пък те да му мислят,по разумно ей,и след нас хора ще има

fallback