Снимка: БГНЕС

„България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руската военна агресия срещу Украйна“.

Това написа служебният премиер на България Димитър Главчев в своята Фейсбук страница, при пристигането си в Швейцария за срещата на върха за мир в Украйна.

„Пристигнах в швейцарския курорт Бюргенщок, където ще участвам в Първата среща на върха за мир в Украйна. Бях посрещнат от президента на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд и от президента на Украйна Володимир Зеленски“, написа Главчев.

„България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руската военна агресия срещу Украйна. Страната ни продължава да подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност. България подкрепя и евроатлантическата перспектива на украинската страна. Свидетелство за това е приетата на 6 юли 2023 г. от Народното събрание Декларация за подкрепа за членство на Украйна в НАТО. България приветства решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Украйна към Съюза и признава важния напредък, който страната е постигнала“, добави българският министър-председател.

Първата среща на върха за мир в Украйна се провежда в швейцарския курорт Бюргенщок. Лидерите дискутират създаването на ясна рамка за прекратяване на войната, предоставяне на гаранции за сигурност, определяне на условия за следвоенно уреждане, съгласуване на условията за финансиране на възстановяването на Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase