Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

САЩ са длъжни да предадат на Турция ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен така, както Анкара предава на Вашингтон терористи, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за катарската телевизия "Ал Джазира", цитирано от ТАСС.

Той посочи, че в САЩ са били изпратени 85 кутии с досие на Гюлен, явяващ се водач на "Фетхуллахистката терористична организация" /ФЕТО/. Анкара обвинява живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен и оглавяваната от него организация ФЕТО, че стоят зад опита за преврат на 15 юли. Турските власти настояват пред САЩ за екстрадиране на Гюлен.

Още по темата

"Ние предаваме на САЩ терористите, които те искат, но те, за съжаление, не правят същото. Все още той /Гюлен/ се намира под защита в Америка. И на нас ни казват, че е необходима съдебна заповед. А имало ли е съдебна заповед за Бин Ладен?", изтъкна Ердоган, питайки дали САЩ са разполагали със съдебна заповед за ликвидиране на /лидера на Ал Кайда/ Осама бин Ладен. Лидерът на Ал Кайда бе убит при операция на американски специални части в Пакистан през май 2011 г.

"Те отидоха за Бин Ладен в друга страна и го ликвидираха, правилно. Защо? Защото той е терорист", каза Ердоган. Той добави, че от 10 искания на САЩ за предаване /на лица/ Турция е изпълнила почти всички.

"Ние имаме стратегически отношения в съответствие, с които, ако вие искате предаване на терорист, ние сме длъжни да направим това. Ние си държим на обещанията. А тези хора /членовете на ФЕТО и други издирвани в Турция екстремисти - бел.ТАСС/ постоянно пътуват в Америка, в западните страни и никой не ни ги предава. Това е неправилно", заяви турският президент.

Анкара настойчиво иска от Вашингтон да й предаде Гюлен, за да бъде съден в Турция. За обсъждане на въпроса в края на миналия месец в САЩ бе делегация на турското министерство на правосъдието начело с министър Бекир Боздаг. На този етап обаче няма окончателно решение за предаване на Гюлен. В Турция разчитат, че с поемането на президентския пост от Доналд Тръмп и смяната на американската администрация може да бъде постигнат напредък по този въпрос, като бъдат взети под внимание интересите на Анкара, отбелязва ТАСС.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase