Снимка: Twitter
fallback

Земетресението, регистрирано тази сутрин на 67 км от италианския град Перуджа, Централна Италия, е най-силното от 1980 г., съобщава в Twitter Европейският средиземноморски сеизмологичен център.

Oще по темата

Организацията с нестопанска цел добавя, че най-вероятно поредицата от три силни труса в рамките на четири дни в страната е безпрецедентна, пише "Фокус".

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на земетресението, регистрирано в Централна Италия, е между 6,5 и 6,6 по скалата на Рихтер.

Мястото на епицентъра се определя от агенцията на 132 км североизточно от Рим и на 67 км източно от Перуджа. Центърът съобщава, че трусът е започнал в 07:40 ч. сутринта.

Макар по първоначални данни да няма човешки жертви от земетресението в Централна Италия от тази сутрин, материалните щети са значителни, пише израелският вестник The Jerusalem Post.

Новият трус днес с епицентър 6 км северно от градчето Норчия е предизвикал разрушения, но изглежда без жертви, тъй като повечето хора, живеещи в околните села вече са били евакуирани, допълва АФП.

Италианската телевизия показа картини от живописното градче Норчия, в района Умбрия, близо до Марке, на които можеха да се видят хора, събрали се на един от площадите, както и редица рухнали сгради, сред които и базиликата Сан Бенедето, построена през 15 в. и разрушена наполовина, уточни АФП.

В град Норча са разрушени сградите на кметството и на манастира "Сан Бенедето“.

Il mondo in ansia per noi nei circuiti internazionali rimbalzano immagini #Norcia #terremotocentroitalia pic.twitter.com/3qOAgtJe9v

— Marco Ferraglioni (@MFerraglioni) October 30, 2016

Земетресението от тази сутрин дойде след серията трусове, които бяха регистрирани в Италия през последните няколко дена. Два труса с магнитуд 5,4 и 5,9 бяха регистрирани на 26 октомври в централната част на Апенините в района между градовете Перуджа и Мачерата (на границата между областите Марке и Умбрия).

От тогава в района постоянно се усещат вторични трусове, достигащи магнитуд 5. В резултат близо 4000 души в 15 населени места останаха без покрив в областта Марке, която сериозно пострада от природната стихия.

Силата на труса според първоначалните данни на Геологическа топографска служба на САЩ беше 7,1 по скалата на Рихтер, докато Европейският средиземноморски сеизмологичен център съобщи, че магнитудът е между 6,5 и 6,6 по скалата на Рихтер.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 7 години

като гледам колко плюса има 23 и 24 ми става ясно за какви хора комнетират тук... лекувайте се.

21

Анонимен

преди 7 години

до 27Какво не ясно има? Евреите имат бункер под някакъв остров в тихия океан от който насочват ХААРП и природните катаклизми. Преди това обаче сатанистите от САЩ изпращат кемрейлс самолети да маркират зоната. Елементарно.

20

Доктора

преди 7 години

Чета ви глупостите и се радвам че ще имам още много пациенти.......

fallback