Снимка: архив Reuters
fallback

След като кандидатурата ни за генерален-секретар на ООН продължава да предизвиква какви ли не драми, включително спекулацията, че ще сменим кандидатурата си в "12 без 5", като издигнем на мястото на Ирина Бокова еврокомисарят Кристалина Георгиева, гражданите подкрепят много повече именно текущият генерален-секретар на ЮНЕСКО.

Oще по темата

Две трети твърдят, че подкрепят Ирина Бокова за кандидат за генерален секретар на ООН, близо 60% намират, че тя се справя добре досега. Евентуална смяна на кандидата не среща видимо разбиране и се отдава на външни фактори.

По всичко личи, че дебатът за смяна на кандидата засега не е дал дълбоко отражение върху масовите нагласи. Това сочат данни от експресен телефонен сондаж сред 730 души в цялата страна, проведен от "Галъп интернешънъл" за "24 часа".

64% заявяват, че подкрепят кандидатурата на Ирина Бокова, а 23% са на обратното мнение. Останалите се колебаят.

59% пък намират, че Ирина Бокова се справя добре засега. 18% мислят обратното, а останалите се затрудняват да дадат еднозначна оценка.

Подобни оценки показват, че за момента дебатът около смяната на кандидата още не е намерил мащабно разпространение сред българите и не е дал особено отражение. Наблюдава се обаче ниска информираност по темата, а дори когато запитаните получат кратка информация за казуса, евентуалната смяна на кандидата не събужда ентусиазъм. Срещу промяната се изказват повече от половината, а една трета са "за", коментират социолозите.

В същото време над 62% смятат, че подобна смяна би била по-скоро породена от външни фактори, а не толкова заради качествата на кандидатите.

Партийните предпочитания на хората оказват слабо влияние върху фаворитите им за кандидатурата за поста. Бокова печели преобладаваща подкрепа при ГЕРБ, Патриотичния фронт и негласуващите, още по-очевидна подкрепа при БСП, но е приемана нееднозначно сред привържениците на РБ. По всичко личи, че общественото мнение трайно е свикнало с това, че Бокова е българският кандидат, и изказва подкрепа. Допълнително влияние оказва и фактът, че Бойко Борисов засега потвърди подкрепата за кандидатурата на Бокова, допълват от "Галъп интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Божил

преди 7 години

Щом е червен продажник- за *** е! Сталинофашистките орди,окупирали България в 1944 г. сложиха тези мутренски щерки на власт- затова днес я коментираме!

23

Исти

преди 7 години

Всъщност 60% искат смяна с Кристалина,понеже тази е неизбираема а Кристалина е!

22

Анонимен

преди 7 години

*** сте много неприятни хора...

fallback