Снимка: БГНЕС

Беше късно през нощта и президентът Путин спеше в планинска резиденция в дълбините на Русия, когато радиото на бодигарда му оживя: "Мечка върви към вашия вход."

"Първоначално си помислих, че някой се шегува. Отидох до вратата и видях мечка, доста голяма, застанала пред мен", спомня си бодигардът Алексей Дюмин. "Вратите около периметъра бяха изцяло стъклени. Аз съм въоръжен, естествено, а президентът е горе. Така мечката и аз се погледнахме в очите. Тя отстъпи малко назад и аз отворих вратата и изпразних целия пълнител на пистолета си в краката й."

Мечката, невредима, но стресната, се обърна и се отдръпна, казва Дюмин пред руски вестник "Комерсант", цитиран от The Times. "Оказа се доста интелигентна. На сутринта докладвах на президента и той каза, че е добре, че не съм застрелял мечката."

Дюмин измина дълъг път, откакто изплаши мечките, които заплашват да нарушат съня на руския президент. През последните години бившият бодигард беше посочван от западни и руски анализатори като един от възможните наследници на Путин.

Путин, който управлява Русия от 24 години и встъпи в длъжност този месец за пети президентски мандат, никога не е споменавал кой може да го наследи, когато напусне поста, жив или мъртъв. Но във вторник, докато премести висшите си служители, Дюмин, който прекара последните осем години като губернатор на Тулска област южно от Москва, беше повишен в позицията на висш помощник на Кремъл.

Новите му задължения ще включват надзор на отбранителната индустрия, важна роля, докато Русия се опитва да се възползва от предимството си в Украйна. Ходът постави Дюмин отново на страната на президента и предизвика нови спекулации, че той е предопределен за трона на Кремъл.

"Не е изключено", казва Абас Галямов, руски политически анализатор и бивш автор на речи в Кремъл. Той описа Дюмин като "доста умел политик: способен да изгражда коалиции, да прави компромиси и да избягва ненужни политически конфликти".

Само на 51 години Дюмин е един от новата гвардия на кремълските служители и времето, поне засега, е на негова страна. Moscow Times, независим новинарски уебсайт в изгнание, го нарече "златното момче на Путин".

Дюмин също е посочен като потенциален наследник на Путин от Михаил Зигар, виден руски опозиционен журналист. През март Зигар написа, че Дюмин изглежда е "изгряваща политическа звезда" и че се е превърнал в един от "най-близките и най-доверените хора" на президента през годините, прекарани като негов бодигард. "Руската политика е на практика придворна политика, доминирана от клановите битки във вътрешния кръг на лидера на Кремъл", пише Зигар в статия за мозъчния тръст Atlantic Council.

Няма как да разберем, разбира се, дали инцидентът с мечката, който Дюмин разказа през 2016 г., наистина се е случил. Но няма съмнение, че Путин цени услугите на Дюмин. Роден в района на Курск в западна Русия през 1972 г. от баща, който е бил високопоставен военен медик, и майка, която е била учителка, Дюмин постъпва във Федералната служба за охрана на Кремъл през 1995 г., където е бил бодигард на президента Елцин.

Когато Елцин назначи Путин за министър-председател през август 1999 г., Дюмин беше назначен за част от личната му охрана и остана в ролята до 2012 г., когато беше повишен в заместник-началник на бодигарда на президента.

"Бях част от група офицери, които гарантираха сигурността на президента навсякъде – в Русия и в чужбина", каза той.

Дюмин, който също ще наблюдава спортните въпроси в новата си роля на помощник в Кремъл, допълнително засили отношенията си с Путин, като играе хокей на лед с него, понякога като вратар, който според Комерсант показва "изключителни умения, гмуркайки се от пътя на летенето президентски шайби".

През 2014 г. той беше назначен за заместник-началник на Gru, прословутата руска военна разузнавателна служба, където командваше специални операции. Той изигра ключова роля в анексирането на Крим от Украйна, за което се смята, че е бил награден с медал "Герой на Русия" от Путин на тайна церемония в Кремъл. Твърди се, че Дюмин също участва в евакуацията на президента Янукович, човекът на Путин в Украйна, след като той беше свален от протестиращи в Киев същата година.

Според Новая газета, руски опозиционен вестник, Дюмин може да е бил и един от архитектите на подкрепяната от Кремъл наемническа група Вагнер, обединяваща Евгений Пригожин, нейния бъдещ лидер, с Дмитрий Уткин, неонацист, който стана вторият му лидер командващ, през 2014 г. Дюмин също е служил за кратко като заместник-министър на отбраната, преди да бъде направен губернатор на Тулска област през 2016 г. Регионът е един от ключовите центрове на военно-промишления комплекс на Русия.

Миналата година, докато силите на Пригожин настъпваха към Москва, се смята, че Дюмин е изиграл голяма роля в убеждаването на шефа на наемниците да отмени въоръжения си бунт. Официално преговорите бяха с посредничеството на беларуския диктатор Александър Лукашенко. Въпреки това Михайло Подоляк, старши съветник на президента Зеленски, каза, че Дюмин е водил преговорите. Нито Дюмин, нито Кремъл са коментирали. Тежко въоръжените наемници на Пригожин се върнаха на по-малко от 90 мили, преди да навлязат в района на Тула на Дюмин.

След като Пригожин и Уткин бяха убити в самолетна катастрофа, за която се смята, че е организирана от Кремъл, Дюмин похвали шефа на Вагнер като "истински патриот, решителен и безстрашен човек". Коментарът накара анализаторите да повдигнат вежди, защото Путин обвини Вагнер, че е предал Русия. Изглежда обаче това не е повлияло на отношенията на Дюмин с Путин. През май той беше извикан в Кремъл, където Путин похвали "впечатляващите" му резултати в района на Тула.

Други фигури, които са посочени като възможни наследници на Путин, са Сергей Собянин, кметът на Москва, Сергей Кириенко, висш служител на Кремъл, и Сергей Наришкин, ръководител на руското външно разузнаване. Михаил Мишустин, министър-председателят, ще поеме поста, ако Путин умре или по някакъв друг начин бъде недееспособен, докато е на поста.

Наследник или не, Дюмин е добре възнаграден за своята лоялност. Смята се, че семейството му е било един от бенефициентите на корумпирана схема за недвижими имоти, при която бодигардовете на Путин получават земя с висока стойност в луксозен район близо до Москва. Изображения с дрон на имота на Дюмин показват огромно имение, разположено върху озеленена територия, скрито от любопитни очи зад висока ограда. На стойност около £5 милиона, той е само на няколко мили от официалната резиденция на Путин в Ново-Огарьово – достатъчно близо, за да изтича да спаси господаря си от всякакви неканени мечки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase