Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

В началния етап Кристалина Георгиева се позиционираше като кандидат за генерален секретар на ООН. Дори в това си качество тя имаше контакти с нас, заяви руският заместник-министър на външните работи Генадий Гатилов в интервю за Интерфакс.

По-късно обаче Кристалина Георгиева заяви, че е решила да остане на поста си в Евросъюза и е прекратила кампанията си, обяснява руският зам.-министър.

Още по темата

"Ако тя реши да я поднови, тя има пълното право на това, точно както и българското правителство има право да замени този или онзи свой кандидат", казва Гатилов.

Междувременно днес говорител на Европейската комисия отказа да коментира думите на руския зам.-министър. Той добави, че Георгиева е един от най-добрите комисари.

"Що се отнася до номинациите и останалото, обърнете се към българските власти", посъветва Маргаритис Схинас, говорител на Жан-Клод Юнкер.

Междувременно стана ясно, че Кристалина Георгиева е в Ню Йорк за годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Тя представлява Европейската комисия на организираното от Естония и Съвета на Европа и УНИЦЕФ събитие, посветено на децата бежанци без придружител.

За Русия в момента официалният представител на България е Ирина Бокова, тя вече премина три кръга на гласуване и показа нелоши резултати, обясни още в интервютото си Генадий Гатилов. Затова ние изхождаме от това, че в списъка от България продължава да съществува един кандидат – това е Ирина Бокова, заявява Гатилов.

Как ще се развиват по-нататък събитията, не знаем, решението е на конкретните правителства, казва зам.-министърът.

Гатилов казва, че съществува вероятност да се появят нови кандидатури за поста генерален секретар на ООН, като това не е забранено от правилата. Според него е напълно вероятна ситуация да се появи човек, който не е преминал всички кръгове на гласуване.

Гатилов твърди, че е право на българската страна в последния момент да внесе още някоя кандидатура, но отново подчертава, че засега Русия изхожда от това, че Ирина Бокова е официалният кандидат на България.

Той посочва, че позицията на Русия е проста и ясна: "Изхождаме от това, че е суверенно право на всяка страна да постъпва по начина, по който тя реши. Ние не се намесваме в това. Ако те направят това, тогава ние ще се определим, изхождайки от това, че ще има някой нов кандидат".

В интервюто си руският зам.-министър казва, че в началото на процеса по избор на генерален секретар на ООН позицията на Русия се е свеждала до това, че следващият генерален секретар на ООН трябва да бъде представител на източноевропейска страна.

"Това би било справедливо, тъй като досега генералните секретари са избирани от всички други континенти и региони, а от Източна Европа на този пост никой не е бил", казва Гатилов.

Той обяснява, че предстоят двустранни консултации за определяне на по-приемлива за всички държави кандидатура.

"Това е много сериозен процес, от генералния секретар на ООН зависят много неща и в работата на организацията, и в определянето на нейните приоритети, затова ние сме заинтересовани този пост да бъде зает от човек, който наистина отговаря на тези критери"“, казва Гатилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase