Снимка: архив, Ройтерс

Неуместно и безсрамно е българите да бъдат противопоставяни помежду си чрез използването на клишета, че който обича Русия, трябва да бъде срещу Европейския съюз и НАТО.

Още по темата

Това обяви депутатката от ГЕРБ Галя Захариева от трибуната на парламента. Тя изчете декларация от името на групата на управляващите, за да осъди поругаването на знамената на ЕС и на НАТО през уикенда.

Двата флага бяха стъпкани публично по време на събора "Приятели на Русия" край язовир "Копринка". На събитието присъства лидерката на БСП Корнелия Нинова, кандидатът на червените за президент Румен Радев, депутатът от ГЕРБ Красимир Каракачанов и други. 

"Безотговорно е историята да се обвързва с днешните международни отношения. България е част от демократична и справедлива Европа.

Лепенето на етикети на тези, които имат различна интерпретация на историческите събития и обвиненията в предателство към Русия, е цинично и възмутително", обяви Захариева с патос, от който парламентът кънтеше. 

Тя допълни, че е възмутително, че този срамен акт е станал пред погледа на Нинова и Радев.  

"Кога бяха искрени ръководителите на БСП – когато с eхидна усмивка мълчаливо подкрепиха цинизма на потъпкващите знамената на Европа и на НАТО, или когато часове по-късно се сетиха да осъдят поругаването?", попита Захариева. 

"Не е ли това проява на политическа шизофрения, въпреки националния интерес?", попита още тя и призова Нинова да се извини публично. 

По думите й пПравителството на Бойко Борисов е върнало страната ни в единствения правилен път на развитие – европейският.

"Ето защо ние заявяваме, че няма да допуснем потъпкването на европейските ценности и символи. Това, че БСП се провалиха при управлението на европейските фондове, не е оправдание за поощряването на антиевропейското говорене", обяви още Захариева от името на депутатите от ГЕРБ. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase