Общ преглед

Вековното приятелство между българския и руския народ ще надживее всяка политическа зима! Това заяви кандидатът за президент на България, издигнат от БСП, Румен Радев на събора на русофилите край казанлъшкото село Копринка.

Няколко хиляди приятели на Русия аплодираха думите му. Румен Радев отбеляза, че в момента отношенията на българската държава с Русия са в труден период, съобщава БТА.

"Крайно време тези отношения да стъпят на открита, ясна и прагматична основа, лишена от всякаква идеология", посочи кандидат - президентът. Той се обяви за възстановяване на диалога и доверието в тази посока и предотвратяване на ескалацията между НАТО и Русия.

"Външната политика на България, съобразена с националните ни интереси, трябва да се разработва в София и да се отстоява навън, а не обратното и в никакъв случай в тази сложна обстановка Русия да не се обявява за враг", изтъкна още Румен Радев.

Той се обяви за отмяна на санкциите срещу Русия, които според него вредят и на европейската общност и на руския народ и призова за възстановяване на търговските отношения между България и Русия и връщането на българската продукция на руския пазар. Кандидат-президентът определи като капитал духовните и културни връзки между българския и руския народ, който трябва да бъде предаден на следващите поколения.

Щабът на кандидат-презитента на БСП успя да предотврати провокация, която целеше той да стъпи върху знамената на ЕС и НАТО.

Сред гостите на събора бяха лидерът на БСП Корнелия Нинова, почетният член на НД " Русофили" Енчо Москов, представители на руската дипломация, общественици. За пръв път на събора присъстваха и сръбски представители на политически партии, създали и там структури на русофилската партия "Двери".

Казанлъшкият исторически музей съвсем скоро ще притежава копие на Самарското знаме, осветено в Иберския манастир в Русия, където е осветен и оригиналът на Самарско знаме, каза в приветствието си към присъстващите на събора кметът на Казанлък и член на Националното движение "Русофили" Галина Стоянова. Знамето е поръчано от местната организация на Русофили в Казанлък и ще бъде дарено на музея на 7 октомври. С нея беше и депутатът Красимир Велчев.

По традиция съборът на "Копринка" започва с поднасянето на цветя пред паметника на загиналите воини и опълченци на връх Шипка. Програмата след това продължава с концерт на лауреатите на конкурса за руска песен и детска рисунка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар