Ще бъде ли сменена кандидатурата на Ирина Бокова? Снимка: архив, Ройтерс

Германия обвини Русия в лъжа заради твърдението, че канцлерката Ангела Меркел се опитва да окаже натиск върху България, за да промени кандидатурата си за наследника на Бан Ки-мун на поста генерален секретар на ООН, предаде Франс прес.

Още по темата
Говорителят на германското министерство на външните работи Мартин Шефер заяви, че "не е приятелско" официална представителка на Русия да обявява пред света "неща, които са обективно неверни".

Снощи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че на срещата на върха на Г-20 в началото на този месец страната й е дала на Меркел ясно да разбере, че "всеки опит да се повлияе на България е неприемлив".

Спорът се разразява, докато според някои медии София работи по промяна в последния момент на кандидатката си за поста генерален секретар на ООН, отбелязва Франс прес.

Става дума за евентуално оттегляне на кандидатурата на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и издигане на заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Днес говорител на Комисията отказа да коментира тези "спекулации в печата".

Десетина претенденти се борят за нов генералния секретар на ООН, но нищо не пречи на издигането на кандидатура в последния момент, отбелязва АФП. Името на наследника на Бан Ки-мун трябва да бъде обявено най-рано през октомври.

След четири предварителни гласувания в Съвета за сигурност на ООН води бившият португалски премиер Антониу Гутериш, а Бокова е на пета позиция.

На следващото гласуване на 4 октомври обаче петте големи сили, които имат право на вето в Съвета за сигурност, могат да се възползват от него, за да отхвърлят някой от кандидатите, което би променило ситуацията, посочва Франс прес. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase