Ирина Бокова. Снимка: архив, Reuters
fallback

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш получи отново най-много гласове - 12 - на четвъртия кръг от предварителното тайно гласуване в Съвета за сигурност за кандидат за нов генерален секретар на ООН, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати.

Всичките 15 членове на Съвета пуснаха бюлетини за всеки от състезаващите се за кандидатурата 10 души с възможности да гласуват "насърчавам", "не насърчавам" или "без мнение".

Гутериш получи 12 гласа "насърчавам", два "не насърчавам" и един "без мнение". Това е с един глас в подкрепа повече от предишния кръг, когато 11 членове на Съвета гласуваха за него с "насърчавам".

Oще по темата

Българката Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, е пета със 7/5/3 гласа, съобщи Франс прес. Ройтерс също посочва, че Бокова е на пето място, но според Асошиейтед прес тя е на шесто място.

Втори се класира външният министър на Словакия Мирослав Лайчак с 10 гласа "насърчавам", 4 "не насърчавам" и един "без мнение". Той също подобрява резултата си в сравнение с предишния кръг с един глас повече "насърчавам".

На трето място е бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, който бе подкрепен от девет членове на Съвета, получи четири неодобрения и два гласа "без мнение". Следват бившият македонски външен министър Сърджан Керим с 8/7/0 гласа, Ирина Бокова, бившият словенски премиер Данило Тюрк (7/6/2) и външната министърка на Аржентина Сусана Малкора (7/7/1).

След това се нареждат новозеландката Хелън Кларк, костариканката Кристина Фигерес и молдовката Наталия Герман.

Съветът за сигурност ще гласува тайно, докато бъде постигнато единодушие за някой от претендентите за приемник на Бан Ки Мун, чийто втори петгодишен мандат изтича в края на годината, напомня Ройтерс.

Следващите пети и шести кръг от гласуването ще се състоят на 26 септември и 4 октомври. Името на следващия генерален секретар на ООН ще бъде обявено най-рано през октомври, отбелязва АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 11нали има къща в Моска и децата и живееят в Русия?А ти защо не си купи поне в България бе, нали твоят кумир Ванчо Костов разпродаваше България за жълти стотинки? Нямаше ли поне два долара да спечелиш търга за БГА Балкан или Кремиковци.

11

Ай стига бе,

преди 7 години

До Анонимен 10 "Историята казва, че Бокова изневерявала на мъжа си"А твоите коментари казват , че мозъкът яко ти изневерява, оди на психиатър.

10

Анонимен

преди 7 години

Няма мярка тази лакома женица Сталинка! И с какво ще бъде по-добра от Бокова? С опит, с авторитет, с чисто минало до девето коляно и най-вече лично минало? Ако това с двойната кандидатура наистина се случи, ще се почерпим за загубата, а почерпката ще трябва да я плати ББ като спечелил двойна загуба! Може и тройна - след изборите за президент...

fallback