Привърженици на "Алтернатива за Германия" празнуват. Снимка: БТА

Антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" (АГ) изпреварва Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел и е втора на произведените днес избори в родната провинция на германския канцлер Мекленбург-Предна Померания.

Първа в североизточния регион очаквано е Германската социалдемократическа партия (ГСДП), по-малкият партньор на ХДС в управляващата коалиция, показват проучвания екзитпол, цитирани от световните агенции.

Според сондажите, проведени от обществените телевизии А Ер Де и Цет де Еф, ГСДП е първа с около 30 процента от гласовете. Резултатът на социалдемократите, които от 2006 г. управляват в балтийската провинция с ХДС като по-малък партньор, е по-нисък от предходните регионални избори през 2011 г. - 35,6 на сто.

АГ остава на второ място с приблизително 21 процента. ХДС е чак трети с 19-20 на сто, при резултат от 21 процента през 2011 г.

Крайнолявата партия Левите също губи позиции, като получава подкрепа от 12,5 на сто, при 18,4 процента преди пет години. Зелените остават пети с 5 на сто, срещу 8,7 процента през 2011 г.

Крайнодясната Националдемократическа партия (НДП) ще остане извън провинциалния парламент за първи път от 2006 г. Резултатът й от 3,5 на сто е под 5-процентовата бариера за влизане в регионалния законодателен орган и по-нисък от 6-те процента през 2011 г.

Миграционната политика на Меркел бе основна тема по време на предизборната кампания в Мекленбург-Предна Померания. Въпреки спада в подкрепата за ГСДП и ХДС все пак се очаква те да продължат да управляват заедно в североизточната германска провинция. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase