Снимка: Архив, Reuters

Момчето, което записа видео, призоваващо за изтребление на всички християни, бе затворено в изправителен център, съобщи прокуратурата в белгийския град Лиеж.

Още по темата

В началото на август 15-годишният младеж качи в интернет видеоклип, в който обикаля улиците на белгийския град Вервие и зове на арабски за избиването на християните: "О, Аллах, унищожи отвратителните християни. О, Аллах, убий ги всичките. Не спасявай нито един от тях", казва младежът в записа.

Той е отведен вчера следобед в закрит център за младежи, в който ще прекара поне три месеца.

Мярката идва, след като момчето и родителите му бяха задържани за разпит в неделя и откарани в Брюксел, а след това освободени. Според младежа полицаите се интересували дали поддържа контакти с терористи и преровили телефона му.

Младежът бил разпитан отново вчера, преди съдията да отсъди изпращането му в изправителния център.

Той е син на радикалния имам Шейх Амауш, който има холандско-мароканко гражданство. След публикуването на видеото семейството заминало във ваканция в Мароко, откъдето младежът се извини за клипа, обяснявайки, че не е влагал буквален смисъл в заканите. Фамилията, която живее в близост до Вервие, се върнала от почивка в края на миналата седмица.

В началото на годината полицията разби във Вервие терористична клетка, подготвяща атентати. Смята се, че Амауш е бил духовен вдъхновител на терористите. Срещу него има издадени две решения за екстрадиция, чието изпълнение той обжалва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase