Снимка: архив, Reuters

Полицията издирва 15-годишен, записал видео, в което призовава за избиването на всички християни. Младежът е син на радикален ислямски проповедник, живеещ в Белгия, който се подозира за духовен вдъхновител на терористите от Вервие. Тяхната клетка беше разбита от полицията миналия януари.

Видеото е качено на френска интернет страница и показва тийнейджъра, бродещ из улиците на Вервие и зовящ на арабски за избиването на всички християни.

"О, Аллах, унищожи отвратителните християни. О, Аллах, убий ги всичките. Не спасявай нито един от тях", казва младежът.

Сигналът до полицията е подаден от кмета на града, която твърди, че момчето е в списка на радикализиралите се граждани.

Според полицията младежът е син на радикалния имам Ел Алами Амауш, който има двойно холандско и мароканско гражданство и служи в джамията на съседно село.

Салафитският проповедник има издадени две заповеди за експулсиране от Белгия като опасен за обществото, но ги обжалва в съда. Държавният секретар за бежанците и имиграцията Тео Франкен обясни пред обществената телевизия, че се опитва да върне имама в Холандия от една година, но че решението на съда бави изпълнението на заповедта за депортация. Той добави, че Амауш е "духовният баща" на терористичната клетка от Вервие, подготвяща атентат от името на "Ислямска държава". Тя беше разкрита от белгийската полиция през януари 2015 г. Двама от членовете й бяха убити при полицейската операция.

Междувременно имамът и семейството му са напуснали жилището си преди две седмици. Белгийският тв канал RTL съобщи, че те са заминали на лятна почивка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase