Снимка: архив Reuters
fallback

Руският печат коментира съобщението на министерството на отбраната, че Федерацията е спряла да използва иранско летище за въздушни удари в Сирия и е върнала бойните си самолети в родината.

Oще по темата

"Иран, до нова среща" е заглавието на "Росийская газета". Официозът припомня изявление на Игор Конашенков, говорител на министерството, че занапред руската авиация ще използва иранската военновъздушна база в провинция Хамадан въз основа на взаимните споразумения и в зависимост от обстановката в Сирия.

Според иранския министър на отбраната генерал Хосейн Дехган публичното съобщение на Русия, че започва да използва летището, е направено, без да бъде уведомен Техеран, посочва "Лента". Генералът вижда тук "неуважение" и "позьорство" от страна на Москва, отбелязват изданията.

Руската авиация спира да използва тази база поради разногласия между Москва и Техеран, пише "Комерсант", като се позовава на източник от военното командване.

Според източника руските военни са искали да използват базата не само като летище за дозареждане, но и като пълноценен военен обект, на който да разположат съответните оръжия и арсенали. Техеран обаче не склонил.

Москва претендира за някаква глобална роля, използвайки сътрудничеството с Техеран като площадка за осъществяване на амбициите си. Това явно буди недоволство у иранското ръководство. Иран не желае да бъде младши партньор на Москва и отправя сигнал, че е готов само за взаимодействие на равни начала. Междувременно в новата многовекторна политика на Иран след вдигането на санкциите от страната приоритетни стават отношенията със Запада, а не с Русия, коментира политологът Алексей Малашенко.

Москва реши да не раздухва скандала, посочва "Комерсант" и цитира руския посланик в Иран Леван Джагарян, според когото федералните въздушно-космически сили все още може да се върнат в иранската въздушна база.

Руското министерство на отбраната не е споменавало официално докога са в сила договорките с Техеран, а министърът Сергей Шойгу не е коментирал въпроса публично, отбелязва "РБК".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Кукловодът

преди 7 години

70 коментара ....90% платени *** и то за тема която изобщо не ни касае . Я да ви питам какво ви грее вас кой къде и какво прави с Руснаците ? Те така и така ще вземат България в Федерацията си след 10 тина години . Иран е на майната си . 2 те държави имат толкова много общи неща и толкова се подкрепят , че едвали някой от вас е спец по тези въпроси . А ако е спец ... Защо не сте в Америка и не давате акъкл на САЩ как да се размине с Фиаското дето ги чака :)

48

Анонимен

преди 7 години

Русия узби полското правителство. Свали самолета му докато отиваха на поклонение в Катинската гора, където руснаците са избили 40 000 поляци, цвета на нацията.А след това свалиха и самолета, избиха цялото правителство на Полша.Няма толкова доллни иззроди като руснаците.

47

Анонимен

преди 7 години

"Русия е велика!"Да, само дето няма икономика, армия, народ...Кое и беше великото ?Пиянстването ли?Или заигравките с Ердоган?Или окупацията на Крим?

fallback