Снимка: Reuters, архив

Историческият квартал Сур на югоизточния турски град Диарбекир, ограден със стена от римско време, който миналата година бе включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, бе разрушен в по-голямата си част след подновяването на сблъсъците на турските сили за сигурност с кюрдските бунтовници, предаде агенция Хина.

Диарбекир е град с предимно кюрдско население, чиято стара част е обкръжена от петкилометрова каменна стена. След като турските сили за сигурност предприеха няколко операции, една от които продължи пълни три месеца, в стария град, който датира от преди 7000 години, бяха разрушени над 800 обекта.

Това със сигурност ще бъде тежка тема на срещата на съвета за световно културно наследство на ЮНЕСКО тази седмица в Истанбул.

"Само за една година минахме пътя от включване в списъка на ЮНЕСКО до разрушения в такива размери, от които няма шанс за възстановяване", казва Невин Союкая, ръководител на дирекцията за историческо наследство на Диарбекир, който е участвал активно в инициативата за включване на Сур в престижния списък.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини за разрушаването на града Кюрдската работническа партия (ПКК).
Преди началото на операциите в Диарбекир зад стените на Сур е имало 1200 исторически места, включително кервансараи, църкви и синагоги.

Местните власти казват, че вече са били обявени търгове за реставрация на някои от обектите. Реконструкцията на Сур трябваше да започне през 2012 г. в рамките на мащабен план на правителството по опазването на исторически градове, но заради конфликта с кюрдите бе отложена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase