Снимка: архив, Reuters

САЩ са нанесли най-малко 35 удара срещу организацията "Ислямска държава" (ИД), откакто самолетоносачът им "Труман" отиде от Персийския залив в Източното Средиземноморие, обясниха офицери на борда на кораба.

Операцията има за цел да покаже силата и гъвкавостта на американската армия: разположени на "Труман" изтребители F-18 и поддържащи самолети извършиха 50 бойни полета между петък и понеделник вечерта.

При 35 от тези полета са били нанесени удари в Сирия и Ирак според говорителя на кораба лейтенант Тим Пиътрак, пише Франс прес.

Всеки от ударите е бил нанасян в рамките на въздушна подкрепа за сухопътни бойци. Не е имало преки атаки по конкретни цели като разрушаването през януари на използвана от ИД банка в северния иракски град Мосул.

Бомбите невинаги целят убийства или разрушения: някои разпръсват позиви за поддържане на духа на бойците против ИД или за предупреждаване на цивилните за предстоящи атаки в околностите.

Още по темата

Откакто "Труман" премина Суецкия канал, всички смъртоносни бомби са били 225-килограмови ракети с лазерно или сателитно насочване, обясни отговарящият за въоръжението на самолетоносача Джим Макдоналд.

"Това е интелигентна 225-килограмова бомба. Ако искаме, можем да я взривим в трапезарията вместо да срутваме цялата къща", обясни оръжейникът на кораба. За сравнение, ударът по банката в Мосул, при който ИД изгуби милиони долари, е бил извършен с няколко бомби, тежащи близо тон всяка.

С последните операции вече над 1450 бомби са пуснати от самолети, действащи от борда на "Труман", откакто той напусна Норфък на източното крайбрежие на САЩ и тръгна към Персийския залив в средата на ноември.

Огромният ядрен самолетоносач, който превозва над 70 летателни апарата и 5500 души екипаж, трябваше да се прибере в средата на юни. Мисията му обаче бе удължена с месец в рамките на операцията за нанасяне на преки удари по ИД, унищожаване на източниците й на приходи и насърчаване на нейните опоненти.

Това удължаване на мисията е част от увеличения напоследък натиск върху ИД, довел до загубата на близо половината територии, които организацията бе превзела в Ирак.

Изборът за преместване на "Труман" в Източното Средиземноморие обаче е по-неясен.

Според експерти САЩ може би са искали да сигнализират на Турция, че могат да повлияят на положението в Ирак и Сирия, без непременно да използват нейните военновъздушни бази. Тази демонстрация на сила може би цели и да впечатли Русия, която също се е намесила в Сирия.

Операции от Средиземно море може също да са полезен опит в случай на по-активни действия срещу бастионите на ИД в Либия. "Може да се случи, но не това е причината да сме тук сега", увери командващият операцията адмирал Брет Батчелдър.

Преминаването от Залива в Средиземно море "илюстрира факта, че можем да действаме където си поискаме в света", добави той.

Колкото до операциите срещу ИД, "мисля, че си вършим работата. Не само ние, а всичките 65 страни, които участват в коалицията", каза командващият операцията.

Освен че дава на екипажа отмора след задушаващата жега в Залива, преминаването в Средиземно море също така позволи на пилотите да изпълняват повече мисии в Сирия отпреди, обясни адмиралът.

"Това е просто въпрос на близост и управление на силите, но покриваме и същите зони, които поддържахме, когато бяхме в Персийския залив", увери той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase