Надежда Савченко. Снимка: Reuters
fallback

Самолетът, в който доскоро задържаната в руски затвор украинска военнослужеща Надежда Савченко потегли от Русия за Украйна, се приземи в Киев, съобщи украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс.

"Президентският самолет с героинята на Украйна Надя Савченко се приземи", написа той в Тwitter. "Надя се прибра в Украйна. Радвам се с всички сънародници", добави в Тwitter премиерът Володимир Гройсман, цитиран от Франс прес.

Военният пилот Надя Савченко заяви още с пристигането си в Киев, че е готова отново да се жертва за Украйна, предаде Франс прес. "Готова съм да се жертвам отново на бойното поле за Украйна. Голяма благодарност на всички, защото се борихте за мен. Ако хората не бяха проговорили, политиците щяха да замълчат. Така че голямо "благодаря" на всички", заяви видимо уморената Савченко пред чакащите я на летището Бориспил в Киев журналисти.

Савченко бе един от най-известните пленници в украинския конфликт. Тя бе държана в руски затвор от средата на 2014 г. по обвинение, че е дала на украинските национални сили координати за удар, в който бяха убити двама руски журналисти и беше осъдена на 22 години затвор от руски съд.

Oще по темата

Днес руският президент Владимир Путин е подписал указ за помилване на Надежда Савченко. В изявление по руския тв канал Ер Те Путин каза, че е решил да помилва Савченко, след като роднини на загиналите в Украйна руски журналисти подали петиция до него с молба да прояви милост към украинката. Путин бе показан по телевизията с две млади жени, представени като роднини на журналистите, на които благодари за инициативата, предаде АП.

Савченко е била разменена за двама предполагаеми руски войници, които бяха пленени в Украйна, отбелязва ДПА.

Самолетът с руските граждани Евгений Ерофеев и Александър Александров, които са осъдени в Украйна, кацна на московското летище Внуково, предаде РИА Новости. Те бяха посрещнати от съпругите си.

Украинските власти помилваха Евгений Ерофеев и Александър Александров, които изтърпяваха 14-годишни присъди, издадени по обвинения в извършване на терористичен акт и водене на война на територията на страната.

Председателят на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко съобщи, че макар и предаването на Савченко на Украйна и на Ерофеев и Александров на Русия да се е състояло, това не е била размяна, а е станало на основание ратифицираната от Украйна и Русия Европейска конвенция за предаване на осъдени лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

239

Анонимен

преди 7 години

Забележете за кого е била заменена за"ПРЕДПОЛАГАЕМИ РУСКИ ВОЙНИЦИ" - ТОВА ДА НЕ СА ОНИЯ МЪЛЧАЛИВИТЕ И ВЕЖЛИВИТЕ, ДЕТО НИКОЙ НЕ ГИ ЗНАЕ КАКВИ СА, НО СЕ ПРЕДПОЛАГА...ГОЛЕМ СМЕХ ПАДА.

238

Аспарух

преди 7 години

Мале, колко са зле тези Укропи,не е истина!Малоумие отвсякъде!

237

Анонимен

преди 7 години

Като я слушам какви ги дрънка, тая укропска пуйка, след освобождението си, няма да доживее до Коледа!

fallback