Надежда Савченко. Снимка: Reuters

Донецкият градски съд в Ростовска област осъди бившия украински военен пилот Надежда Савченко на 22 години затвор при общ режим, както и глоба от 30 000 рубли, предаде ТАСС.

Савченко е призната за виновна в убийствата на журналистите Игор Корнелюк и Антон Волошин от Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания, в опит за убийство на мирни граждани и в незаконно преминаване на границата на Русия. Срокът на присъдата започва да тече от датата на задържането й на 23 юни 2014 година.

Савченко заяви по-рано, че не признава присъдата, но няма да я обжалва.

Украинският пилот прекъсна четенето на присъдата, като изпълни украинска народна песен, която се пее на сватби - "О съдии, съдии, за какво ме съдите".

Още по темата

Украинският президент Петро Порошенко съобщи по-късно, че е готов да размени задържаните в Украйна руснаци Евгений Ерофеев и Александър Александров за Надежда Савченко, предадоха ТАСС и Франс прес, цитирани от БТА.

В публикувано онлайн изявление след обявяването на присъдата срещу Савченко Порошенко подчерта, че съдебните дела срещу тях се намират във финалната си фаза и той е готов да започне съответните процедури веднага след приключването им. Според Киев Ерофеев и Александров са руски военни и са задържани за военна агресия срещу Украйна. Москва нарича двамата "бивши военни".

Охраната на съда в руския град Донецк изведе със сила говорителя на украинския президент Святослав Цехолко от залата на съда, за да не му позволи да развее украинското знаме. Изведени бяха и останалите представители на украинската делегация, които започнали да пеят украински песни и да крещят обиди към съда, предаде ТАСС.

Защитата на Савченко съобщи, че няма да обжалва присъдата, но ще продължи да работи за освобождаването й. Адвокатите добавиха, че клиентката им е невинна, а присъдата не съдържа нито едно доказателство за вината й.

 "Гарантирам, че тя няма да отиде в колония и няма да излежава там наказанието си", заяви адвокатът на Савченко Марк Фейгин. Той напомни, че Украйна планира да поиска от Русия Савченко да изтърпява наказанието си в родината си.

 "Савченко има намерение да се върне в Украйна, жива или мъртва, затова сега подновява гладната стачка без приемане на течности", добави адвокатът Николай Полозов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase