Германо-френският мотор се дави и не работи, както трябва. Факт е и, че Европа няма алтернатива, а разпадането на ЕС ще доведе до чудовищни резултати, смята журналистът Александър Андреев от Deutsche Welle.

В Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR той обясни, че лидерската криза в Европа не е в резултат от това, че няма силни политици, а в резултат от развитието на обществата. Традиционното политическо лидерство отслабва и младите хора вече не вярват вече в големите политически идеи - "не следват никой просто ей така", поясни Андреев.

Десетилетия наред в Европа няма никакво съзнание за интеграцията на милионите хора от мюсюлманското вероизповедание и други културни кръгове, посочи журналистът.

"Във Франция и в Белгия това са хора от бившите колонии на тези страни. В Германия това са турските гастарбайтери. За тях се смята, че един ден ще се върнат в Турция и не се полагат никакви усилия за тяхното интегриране", поясни той.

Журналистът е на мнение, че липсва съзнанието, че младите поколения на тези малцинства трябва да се интегрират, да научат добре езика, да имат съзнание в каква културна среда пребивават, а не да се затварят в своите локални общности.

"Младите хора от тези малцинства от край време имат много по-малко шансове на трудовия пазар, на образователния пазар. Това естествено с поколения натрупване дава отрицателния си ефект", подчерта той.

Единственото, което Ангела Меркел каза, е, че в Германия няма горна граница за даването на политическо убежище, коментира Андреев "политиката за отворени врати".

Според него думите на германския канцлер бяха изтълкувани грешно от тези, които искат да стигнат до Германия и от останалите страни в Европа. По думите му това може да й струва поста, но на редовните избори догодина.

"Имаше един период преди около месец, месец и половина, в който според мен съществуваше реалната опасност тя да си подаде оставката или да бъде отстранена от съпартийците си, но като че ли засега положението й се стабилизира, независимо от факта че двете големи партии в Германия са с падащ рейтинг според последните проучвания", уточни той.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase