Снимка: БТА
fallback

Папа Франциск осъди тероризма, безразличието към страданията на мигрантите, корупцията и алчността по време на процесията "Кръстен път" (Via crucis), една от най-емоционално наситените церемонии в католическия календар, предаде ДПА.

Провежданият от векове Кръстен път е възстановка на 14-те спирки, които католиците вярват, че Исус е направил на Разпети петък, докато го водели към разпъването му. В Рим традиционо той се провежда в Колизеума и околността.

"О, Кръсте Христов, днес те виждаме във вид на фундаментализъм и терористични актове, извършени от последователи на някои религии, които оскверняват Божието име и които използват святото име, за да оправдават безпрецедентното си насилие", каза Франциск.

Кръстният път се проведе три дни след терористичните атентати в Брюксел, както и на фона на опасения от още ислямистки удари в Европа и затова бе съпътстван от строги мерки за сигурност. Италианската полиция разположи кучета, метални детектори, отряди за борба с тероризма и други специализирани сили.

Десетките хиляди вярващи, които присъстваха, бяха помолени да дойдат няколко часа по-рано заради проверките по сигурността. Дошлите "бяха повече от очакванато", а проверките на хората минаха "гладко и рутинно", посочи в изявление италианската полиция.

Като спомена римския управител, който оставил на множеството да се произнесе за осъждането на смърт на Исус, папата разкритикува "многото пилатовци, които си измиват ръцете", докато мъжете, жените и децата мигранти "бягат от война и насилие".

Той заяви, че Средиземно и Егейско море - където 531 души са се удавили от януари в опит да достигнат Европа, "са се превърнали в ненаситни гробища, отражение на нашата безразлична и анестезирана съвест".

Франциск заклейми и "крадците и корумпираните сужители", хора, които трупат богатство, като оставят бедните "да умират от глад на прага на вратите си", и припомни за преследваните християни, които са "убивани, изгаряни живи, прерязвани са им гърлата и са обезглавявани от варварски остриета на фона на страхливо мълчание".

Папата говори в края на литийното шествие, след като кръстът бе носен във и около Колизеума от кардинал, монаси от Ерусалим и католици от няколко страни, включително Китай, САЩ, Централноафриканската република и Сирия.

Няколко часа преди среднощния ритуал Франциск оглави Литургията за Страстите Христови в базиликата "Свети Петър", като почете последния период от живота на Исус, заедно с кардинали, архиепископи и други висши прелати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

аз Човекът

преди 8 години

всъщност папата осквернява името Господне, защото унижава цялата католическа църква с тези свои нововъведения - не мога да приема факта, че изми краката и ги целуна на тези същества! просто не мога! това е срам и позор, ако бях католик, щях да напусна тази еретическа църква! Християнството освен смирение проповядва и морал и достоинство! Христот не е мил кракат ана езичниците нито на садукеите! Срам!

32

Анонимен

преди 8 години

До ХА-ХА-ХА !Не, той не е промит мозък, той е там да промива нашите мозъци. Ако мине. *** ние сме лош мат'рял и ни се варим, ни се печем.

31

dip BG

преди 8 години

Господ е силата у всяко едно живо същество, един и е навсякъде и не пречи на никой, ама църквите , джамиите и боговете им - трепат маса народ

fallback