Снимка: архив, Reuters
fallback

Изминалата нощ беше изпълнена с насилие и напрежение в бежанския лагер в Идомени. Мигрантите, блокирани там, съобщават за отделни групи афганистанци и сирийци, които се бият с хладни оръжия, пише на сайта си БНТ.

Напрегнатото чакане Брюксел и Анкара да достигнат до споразумение за съдбата им вече започна да се отразява на атмосферата в импровизирания лагер.

Инцидентите зачестяват, като в повечето случаи конфликтите се разрешават вътрешно, от самите имигранти. Повечето конфликти, за които се докладва, са предимно между представители на различни вероизповедания или държави.

Макар сблъсъците да не са сериозни, те водят до покачване на напрежението и страха сред хилядите блокирани в лагера.

Само през последните 24 часа има информация за поне трима ранени с порезни рани след сбиване за зарядно устройство за мобилен телефон.

Гръцкият вестник "Етнос" пък съобщава за опит за изнасилване на 7-годишно момиченце в лагера. Извършителят е бил хванат от други мигранти, линчуван и след това предаден на полицията.

В другия голям импровизиран лагер - на най-голямото пристанище в Гърция, Пирея - мигрантите организират протести с искане границите по балканския маршрут да бъдат отворени.

В момента там пребивават близо 4 500 мигранти, които живеят при лоши условия. Повечето от тях отказват да бъдат прехвърлени в центрове за настаняване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

...

преди 8 години

до RUM, RUMI,ползвайте кирилица, ако не от уважение към хората, които ще прочетат написаното от Вас, то поне за ваше удобство...

14

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 6Без второто изречение, моля! Ако имаш роднини навън едва ли ги сравняваш с бежанците. По-скоро чакаш да видиш какво са и донесли, нали?

13

бежанци ама друг път

преди 8 години

Тези са като онези в самонастанилите се край околовръстното.Нахални, не признаващи правила,норми и граници.Затова обратно от дупките и епохата откоято са изпълзели.

fallback