Снимка: Reuters

Един човек е убит, а четирима полицаи - ранени, при уличната стрелба по време на антитерористичната операция в Брюксел във вторник, продължила цяла нощ.

Мъжът, чиято самоличност не е установена е бил застрелян, след като полицейски хеликоптер, кръжащ над улицата, го забелязал в задния двор на къщата с автомат в ръка. 

Според други източници той бил убит от спецчастите при атаката на къщата, в която се криел. Говорител на белгийската прокуратура заяви, че жертвата не е Салах Абдеслам – единственият оцелял терорист от Париж, който се издирва безуспешно от 4 месеца.

Още по темата

Според прокуратурата неколцина човека се барикадирали в частна къща, която полицията искала да претърси във връзка с атентатите от Париж на 13 ноември, при които загинаха 130 души, а 350 бяха ранени. Те открили стрелба по полицаите с автоматично оръжие в брюкселския квартал „Форе“ в южната част на града.

Трима от полицаите, единият, от които френски, а друг – жена, са пострадали в ранния следобед, когато поискали да влязат в дома. Нападателите стреляли по тях през затворената входна врата. Четвъртият пострадал при последваща размяна на откоси с автоматично оръжие. Двама от полицаите вече са изписани от болницата, а останалите остават под наблюдение заради преживения шок.

Полицаите, изпратени да проверят къщата, са носели бронежилетки и са били въоръжени, но според полицейски източници, не са очаквали съпротива и са били изненадани от атаката. Поне двама от мъжете в къщата са успели да избягат по време на престрелките и се издирват.

Според свидетели е имало стрелбите с автоматично оръжие между мъжете и полицията били три между 15 и 17 часа местно време. Час по-късно на мястото пристигнали специалните части, които атакували и превзели къщата.

Целта на операцията не било залавянето на Абдеслам, а лице от антуража на един от осмината заподозрени в причастност към парижките атентати, които са арестувани, твърдят полицейски източници пред местните медии.

Тъй като операцията била свързана с разследването на парижките атентати, в нея са участвали и френски служители на реда, които са част от съвместния белгийско-френски екип, създаден специално за случая.

Мястото на инцидента е жилищен квартал в непосредствена близост до завода на „Ауди“ в Брюксел и до международната жп гара „Брюксел Миди“, откъдето тръгват международните високоскоростни влакове.

Десетки деца от две училища и две детски градини били държани с часове в класните стаи по време на операцията, за да не пострадат. Кметството дало на родителите телефон, на който да получават информация, но не и достъп до децата. Само една група от детската градина, която била на следобедна разходка била пренасочена в друга част на квартала, откъдето притеснените родители били привикани да приберат децата си. Полицията евакуира останалите малчугани един по един едва след мръкване.
 
Само на част от жителите на околните сгради е разрешено да се приберат по домовете си. Останалите ще прекарат нощта в помещение на общината, което може да побере 80-100 души, за да не пречат на разследването. Кметството ще им осигури храна и напитки. Прокуратурата ще даде повече подробности около обед.

Съветът за сигурност ще се събере днес при премиера Шарл Мишел, за да прецени риска за гражданите. Нивото на заплаха в града е от 3-та степен от 4 от ноември. В обръщение късно снощи премиерът благодари на полицията за усилията, а на гражданите за търпението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase