Джулиан Асандж. Снимка: архив, Reuters
fallback

Комисия на ООН обяви, че смята за незаконно задържането на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който живее изолиран в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне европейска заповед за арест, предаде Франс прес.

Комисията поиска от Швеция и Великобритания да платят обезщетение.

Асандж е арестуван незаконно в Лондон на 7 декември 2010 г., се казва в изявление на работната група на ООН за незаконното задържане. Петимата независими експерти призовават британските и шведските власти да прекратят задържането му и да зачитат правото му да получи обезщетение, предаде БТА.

Oще по темата

Шведското правителство отхвърли изводите на работната група на ООН, която заяви, че престоят на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж в еквадорското посолство в Лондон е равносилен на незаконно задържане, предаде Ройтерс.

Шведското правителство заяви, че Асандж е решил доброволно да остане на територията на еквадорското посолство, където се намира от 2012 година.

"Шведските власти нямат никакъв контрол над решението му да остане там. Асандж е свободен да напусне посолството във всеки един момент", се казва в изявление на правителството в отговор на становището на работната група на ООН.

Решението на комисия на ООН няма влияние върху воденото в Швеция разследване за изнасилване според шведския закон, заяви по-рано шведската прокуратура, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

Шведската прокуратура иска да разпита Асандж в еквадорското посолство в Лондон, припомня АФП.

Прокуратурата не направи друг коментар по отношение на правните аспекти на случая и уточни, че натовареният с делото на Асандж магистрат все още не е имал възможност да заеме позиция по отношение на последното развитие на случая. "Прокуратурата въз основа на съдържащото се в досието трябва да решава дали да поддържа заповедта за арест", се казва в изявлението.

Асандж отрича обвиненията в изнасилване, отправени му от шведска гражданка през 2010 година. От юни 2012 г. той се укрива в еквадорското посолство в Лондон. Той отказва да бъде екстрадиран в Швеция от страх, че оттам може да бъде екстрадиран за САЩ, където да бъде обвинен за публикуването на половин милион секретни документи за Ирак и Афганистан и 250 000 дипломатически съобщения.

След като дълго изключваха разпит в Лондон, през пролетта на 2015 г. шведските магистрати приеха да отидат в Лондон за разпита. Поради процедурни спънки обаче той още не се е състоял.

Великобритания трябва да освободи основателя на Уикилийкс след решението на панела на ООН, ако уважава международните си ангажименти по отношение на организацията, заяви Кристоф Маршан, адвокат на Асандж.

Еквадор заяви, че ще продължи да защитава основателя на Уикилийкс. "Дадохме му защита и разбира се, ще я поддържаме. Основанията, поради които му дадохме убежище, не са се променили", заяви пред медиите външният министър Рикардо Патиньо.

Британският външен министър Филип Хамънд се отнесе с насмешка към доклада на работната група на ООН за Джулиан Асандж. В изявление от днес за британска телевизия той го нарече смехотворен и заяви, че основателят на "Уикилийкс" е беглец от правосъдието, предаде Ройтерс.

"Не приемам решението на тази работна група", каза Хамънд пред британската телевизия Ай ти ви. "Това е група, която е съставена от непрофесионалисти, а не от адвокати. Джулиан Асандж е беглец от правосъдието. Той се укрива от правосъдието в еквадорското посолство."

"Той може да излезе, когато си реши. Но ще трябва да се изправи пред правосъдието в Швеция, ако реши да го направи. Честно казано заключението на работната група е смехотворно и не го приемаме", каза Хамънд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 8 години

А откъде са сигурни че е в посолството - да не би да претърсват всяка кола която излиза от там?

4

браво

преди 8 години

Браво Еквадор!

3

Анонимен

преди 8 години

Това пичове, всеки го знае. Добре че все още има страни които се противопоставят на фашистките щати.

fallback