Снимка БТА

Основателят на уебсайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който от три години се намира в посолството на Еквадор в Лондон, заяви, че се страхува за живота си, в случай че излезе от сградата на дипломатическото представителство, съобщи ТАСС.

В интервю, публикувано в британски медии, Асандж призна, че от три години "нито веднъж не е излизал на слънце и не е дишал свеж въздух", и каза, че смята за "доста опасно" да напуска сградата на посолството.

"Не мога да изляза на балкона, защото има риск за моята безопасност", заяви австралиецът.

Той също така се оплака от заплахи за убийство и дори за взривяване на посолството "от различни хора".
Все пак световноизвестният хакер смята, че "едва ли ще бъде застрелян", ако реши да напусне дипломатическата мисия. Най-вече той се страхува от отвличане или нападение с безпилотен самолет, организирано от ЦРУ.

През август 2012 г. Еквадор предостави политическо убежище на Асандж, след като през юни същата година той потърси убежище в еквадорското посолство в Лондон, за да избегне екстрадиция в Швеция, където е заподозрян за престъпления от сексуален характер.

Основателят на "Уикилийкс" отхвърля обвиненията, определяйки ги като политически мотивирани, и се опасява, че Швеция ще го депортира в САЩ, където го заплашва присъда до 35 години затвор, а може би дори смъртно наказание за разгласяването на десетки хиляди поверителни документи на Държавния департамент. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase