Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че страната му е извършила изпитание с водородна бомба като стъпка за самозащита срещу заплахата от страна на САЩ за ядрена война.

Oще по темата
Той подчерта, че Северна Корея има суверенното право да предприема подобно нещо, без да бъде критикувана, предаде Ройтерс, като цитира севернокорейската агенция КЦТА.

Изпитанието на водородна бомба беше стъпка за самозащита, предприета с цел надеждна защита на мира на Корейския полуостров и на регионалната сигурност от опасността от ядрена война, породена от оглавените от САЩ империалисти, заяви Ким, цитиран от КЦТА.

Това е легитимно право на една суверенна държава и справедливо действие, което никой не може да критикува, добави той. Изпитанието беше извършено в сряда.

САЩ казаха, че нямат ядрени оръжия в Южна Корея, но след теста те започнаха разговори с нея за разполагане на стратегически оръжия на Корейския полуостров. Медиите посочиха, че тези оръжия може да включват ядрени бомбардировачи Б-2 и Б-52, както и ядрена подводница.

Според експерти тестът на Северна Корея е предизвикал прекалено малък трус (от 5,1 степен), за да бъде наистина изпитание на водородна бомба. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

До 50

преди 8 години

Всичко се обработва!!! Бях в КНДР преди години и ме впечатли, че дори в циментовия завод отглеждаха ориз! На 1 м от фабрични сгради имаши зелени площи ориз. Циментовият завод по-принцип е голям замърсител, бил съм в наши цим. заводи, всичко е покрито с прах. Гледах гимнастически упражнения на най-големия стадион в света -150 000 зрители. Десетина училища представяха наистина впечатляващи изпълнения. Влезте в БГ училище и ще ви стане лошо - половината ученици изгърбени. Болни от СПИН в КНДР - 0.

41

Анонимен

преди 8 години

Опорните точки на у.шанките относно Сев. Корея са увеличаване на населението и имали "космическа програма". Смях :)То и населението на Бангладеш се увеличава прогресивно в последните 25 години, 180 млн ли са , повече ли са, ама не са заживели по-добре за тея 25 години.

40

Мишо

преди 8 години

Има право на самозащита, при положение, че САЩ насочи цял свят срещу него. И аз да съм лидер на държава при такава държава, и аз ще се защитавам себе си и народа си! Всички знаем, че САЩ е проблема!

fallback