Снимка: Reuters, архив

Северна Корея демонстрира възможности, тя залага на военния фактор в търсене на решение на многото проблеми на Корейския полуостров. Това каза експертът по международни отношения проф. Динко Динков в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR в коментар на информацията, че страната е провела успешно изпитание на водородна бомба

По думите му спецификата на режима на Ким Чен Ун се обуславя от факта, че корейският народ е единственият, който остава разделен след края на Втората световна война. Другите изкуствени разделения - на Германия, Виетнам и др., бяпа преодолени. "Няма друга страна заинтересована от обединението на двете Кореи - нито САЩ, нито Япония, нито Русия", посочи Динков.

Още по темата

"Представете си съчетание между икономическата мощ на Южна Корея и военната сила на северната й съседка, това ще е нещо повече от азиатски тигър", смята експертът.

Според него страната се опитва да се впише в онзи модел, който беше използван за решаване на проблемите около започналата иранска ядрена програма.

Народът на тази държава е изправен пред големи изпитания и режимът си дава сметка, че това не може да бъде завинаги. "Използвайки тези арсенали, с които управниците на Северна Корея разполагат, те се опитват да предизвикват диалог с останалия свят - не толкова с Южна Корея, колкото със САЩ. Целта е да поставя условия, което едва ли ще се случи. Поведението й обаче поражда една повишена чувствителност в страни като Япония, Китай, Русия", обясни той.

В Северна Корея се издават присъди за три поколения, ако се запали къща, първо се спасяват портретите на Ким Ир Сен след това хората. Правителството е одобрило 28 прически за жените, между които може да се избира.
Очевидно това е жестока диктатура, коментира проф. Динков. Страната е затворена и непредсказуема, и самият факт, че нямаме впечатления, е тревожен, смята експертът.

Проф. Динков напомни, че все пак съществуват съмнения дали страната действително има капацитет да произведе термоядрена бомба.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase