Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Евродепутатът от ЕНП Мария Габриел не вярва, че идва край на Шенген, а и това няма спре eмигрантския поток.

Важно е да се съхрани Шенген, не само като принцип за свобода на движението, но и като обмен на данни, каза тя пред телевизия Bloomberg TV Bulgaria. Няма логика всяка агенция да има своя база данни, допълни тя и обясни, че "държавите членки нямат доверие помежду си и доскоро се толерираше само двустранният обмен на данни".

Според евродепутата полето за действие на мерките за сигурност на ЕС е много важно. "Трябва да бъдат защитавани външните граници, а не шенгенското пространство и мисля, че тук разумът ще надделее. Като външна граница България трябва да привлича вниманието именно върху този въпрос. Това  ще е нашата битка", допълни Габриел.

"Само ако се ускори, обаче, прилагането на взетите решения и има ясни механизми на контрол и отговорности, миграционните потоци могат да бъдат управлявани по един интелигентен начин", смята тя.

Ролята на Европа продължава да бъде в дипломацията каза Габриел по повод конфликтите в Сирия.

"Когато възможните напрежения излязат на преден план, Европа умее да бъде посредник, за да може разумът да надделее. Посоката е, да се продължи с конкретни действия и отговорности, да се начертае план за справяне с кризата в Сирия", каза тя.

"Говорим за Сирия, но неглижираме Либия, а аз бих била много внимателна с Либия. Там е сива зона, в която текат негативни процеси", каза още Габриел.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Oще по темата

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 8 години

Eвродепутатът от ЕНП Мария Габриел не вярва, че идва край на Шенген, а и това няма спре eмигрантския поток.Ние обаче вярваме, че е дошъл краят му! Относно спирането на мигранти, не бери грижа! Необходимо е само ЕС да се разпадне с демагогските му ценности! Граничарите и нашата "НЕтолерантност" ще свършат останалото!

14

scott

преди 8 години

както и автомат калашников....

13

Анонимен

преди 8 години

***, той умрял, ***!

fallback