Шиндзо Абе, Снимка: Reuters
fallback

Японският премиер Шиндзо Абе заяви днес, че страната му ще даде твърд отговор на нарушаването от страната на Северна Корея на усилията за неразпространение на ядрените оръжия, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Абе определи като заплаха за националната сигурност обявеният от Пхенян опит с водородна бомба и подчерта, че Япония по никакъв начин не може да толерира севернокорейските ядрени тестове.

Японският премиер посочи, че страната му ще работи с Русия и другите постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и настоя за приемане на нова резолюция, предаде ТАСС.

Японското министерство на околната среда съобщи, че не са регистрирани изменения в радиационния фон.

Тоо ще се събере на извънредно заседание, на което ще бъдат обсъдени мерки при евентуално изменение на радиацията.

Президентката на Южна Корея Пак Гън-хе свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност на страната във връзка със съобщението на Северна Корея, че е изпитала успешно водородна бомба, съобщи националната информационна агенция Йонхап, цитирана от ТАСС.

По-рано днес южнокорейски заместник-министър на външните работи осъди извършения от КНДР тест.

"Поредната севернокорейска провокация е очевидно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и сериозно предизвикателство към международния мир и сигурност", каза Лим Сун-нам на спешна среща със сътрудници на външното министерство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Ноа

преди 8 години

Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН , не е подписана от КНДР.

11

До 16

преди 8 години

Ти как ще си по спокоен? Ако ядрено оръжие имат Франция и Англия или С.Корея, Иран или С.Арабия?Писнало ни е от папагали като теб.

10

анонимен

преди 8 години

ООН защо не се събра когато правиха ядрени опити Великобритания, Франция, Израел? Иран и Северна Корея какво са по различни?

fallback