Снимка: Reuters, архив

Разследването не установява връзки на мъжа, който се вряза с автомобил в група от четирима военни, охраняващи джамия в град Валанс в Югоизточна Франция, с терористична мрежа или терористичен акт, съобщи прокурорът на града, цитиран от Асошиейтед прес.

Още по темата

Засега хипотезата за тероризъм се изключва, нищо не подсказва, че извършителят е част от някаква мрежа, поведението му по-скоро е на човек, действал изолирано, каза на пресконференция прокурор Алекс Перен, цитиран от Франс прес.

При задържането си 29-годишният французин от туниски произход говорел неясно. Той казал нещо от рода, че е иска да убие военните, тъй те убиват хора. Казал също, че искал да бъде убит от войниците, обясни прокурорът. Има твърдения, че той е викал"Аллах е велик", което намеква за религиозен елемент, допълни той, цитиран от Ройтерс.

Според прокурора нападателят е вярващ мюсюлманин, но не и радикален. Той живее в предградие на Лион и е безработен. Преди няколко дни мъжът дошъл във Валанс при роднини.

Нападателят не е известен на полицията, нито на правосъдието или на разузнаването. Макар да има въпросителни около психическото му здраве, няма данни той да страда от психическо заболяване. Засега мотивите му са необясними, каза Перен.

В петък мъжът се опитал на два пъти да прегази военния патрул. Войниците го неутрализирали, като го ранили сериозно в ръката и крака и той бил откаран в болница. Един от патрулиращите бил ранен от колата в коляното, а мъж, който излизал от джамията, бил леко ранен в крака от заблуден куршум и е опериран. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase