Снимка: bgonair.bg
fallback

Турция няма да изтегли войските си от Ирак. Този коментар направи президентът на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган в отговор на ултиматума на Ирак от 48 часа Анкара да изтегли военните си.

Външното министерство на Ирак заяви, че турските сили са влезли на иракска територия без знанието на Багдад, който гледа на тяхното присъствие като "враждебен акт".

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган Ердоган коментира, че войските са били разположени през 2014 година в отговор на молба от страна на иракското правителство. Той подчерта, че военният контингент не включва бойни сили.

"Нашите военни бяха изпратени в Ирак с цел обучение на местните войски. Турция не иска да допринася за ескалиране на напрежението. Ние ще бъдем търпеливи. Аз вярвам, че нашето търпение ще затвърди нашите дипломатически отношения", заяви Ердоган.

Багдад затвори своето търговско представителство в Истанбул в знак на протест срещу присъствието на части на въоръжените сили на Турция в Ирак.

Ердоган обяви, че тристранна среща с участието на отговорни представители от Турция, САЩ и автономния район на Иракски Крюдистан, ще се състои на 21 декември.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR



Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

еххх маа му

преди 8 години

Иракското правителство 2 години мълча , и най накрая се сети . Когато сами ги викаха , им беше приятно нали ! Безгранично е двуличието на арабите. Ама хак име . От 50 години , до днес ги разкатаха по всички показатели. Двуличието , рано или късно се наказва.

65

Анонимен

преди 8 години

Тя да не прати още

64

Анонимен

преди 8 години

Kato che li irak ima vliyanie v rayona na MUSUL ama nali rusnaka sega doyde da pomaga na kasapa ASAD i sega na shiita ministur predsedatel na BAGDADskiya rejim mu se otvori apetita da gulta sunitski i kyurdski teritorii,ne stava

fallback